Volledig scherm
© Thinkstock

Islamgeleerde uit Oudenbosch te dement voor proces verkrachting stiefkind

BREDA/OUDENBOSCH - Een islamitische schriftgeleerde uit Oudenbosch is te dement om te worden vervolgd voor de herhaaldelijke verkrachting van één van zijn stiefkinderen, een meisje van 10 jaar oud. Hij zou niet begrijpen waar het onderzoek over gaat. De strafzaak is daarom maandag in de rechtbank in Breda afgekapt zonder dat inhoudelijk over de zaak is gesproken.

De man van 74 woont al 56 jaar in Nederland. Hij was lange tijd werkzaam in de regio Rotterdam als 'hafiz'. Dat is een titel voor een vooraanstaande islamitische geestelijk begeleider, letterlijk iemand die de gehele Koran uit z'n hoofd kent.

Onomkeerbaar

Doordat de man zijn proces niet kan volgen, wordt de strafzaak geschorst totdat de man weer herstelt. De ziekte is echter progressief en onomkeerbaar, aldus de deskundigen. Dat zou betekenen dat de man zich nooit hoeft te verantwoorden voor de verweten feiten en ook geen straf krijgt. 

Omdat de reclassering de kans op herhaling hoog tot zeer hoog acht, is officier van justitie Marieke Snoeks nog bezig om de man via een rechterlijke machtiging verplicht te laten opnemen in een inrichting. Tot zolang blijft de man nog in voorarrest.

Misbruikt

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zijn minderjarige stiefdochter op verschillende momenten tussen 2010 en 2016 en op diverse locaties misbruikt. Volgens de aanklacht heeft hij het kind geslagen en gestompt en met een vleesmes en een zwaard bedreigd. Het meisje zou ook zwaar lichamelijk letsel zijn toegebracht, waaronder een dubbele liesbreuk en een gescheurde lip. 

Ex-echtgenote

Zijn inmiddels ex-echtgenote zou hij meermaals hebben gestompt en geslagen. En gedreigd hebben haar of haar kinderen dood te steken als zij niet met hem naar bed ging. Tegen het meisje of haar broertje zou hij onder meer gezegd hebben: ,,Als jullie niet meer komen, maak ik jullie/jullie moeder dood.'' En ook: ,,Ik snijd je doormidden.'' Overigens zou de verdachte een hele reeks kinderen hebben van verschillende vrouwen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement