Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Inwoner vraagt extra geld voor buurthuizen, onderhoud, cultuur, armoede en verkeer

ROOSENDAAL - Veiligheid, in de vorm van meer blauw op straat, meer controle en handhaving, cameratoezicht op onveilige en overlastgevende plekken. Dat staat bovenaan op de lijst van onderwerpen waarvan de inwoners van Roosendaal willen dat er meer geld voor wordt uitgetrokken. De inwoners zijn in april gevraagd welke zaken zij belangrijk vinden. 

De Roosendaalse gemeenteraad wil weten waar een overschot van enkele miljoenen het beste aan besteed wordt. Om hoeveel geld het precies gaat, weet de gemeenteraad niet eens, ergens tussen de 3 en 5 miljoen. Wethouder Theunis komt binnenkort met de laatste cijfers.

Wensen

In totaal hebben 1.400 Roosendalers hun wensen aangegeven. De onderwerpen vormen de basis van het burgerakkoord. De gemeente gaat over enkele onderwerpen in gesprek met de inwoners. In welke vorm dat gebeurt, is nog niet bekend. Vooraf is al duidelijk dat niet alle onderwerpen zich lenen voor het burgerakkoord. Bovendien draait het niet alleen om geld, maar is het de bedoeling dat de bewoners zelf met creatieve oplossingen komen. 

Na veiligheid staat openbaar groen op de tweede plek van de verlanglijst. Roosendalers willen meer groen, meer bomen en vooral een beter onderhoud daarvan. Als idee wordt al geopperd dat de gemeente hiervoor werkzoekenden kan inzetten. Zorg en ondersteuning staat op 3, met name ouderenzorg. De kwaliteit van de zorg en de aandacht voor mensen, worden specifiek bedoeld. Aanbevolen wordt in gesprek te gaan met cliënten om de zorgbehoefte goed in beeld te krijgen. 

Containers

Op 4 staat het aanpakken van de leegstand, bijvoorbeeld door huren te verlagen waardoor winkelpanden betaalbaar worden. Afval staat op 5, waarbij de inzameling van plastic afval een doorn in het oog is. De zakken geven een rommelig aanblik op straat, de inwoners hebben daar liever containers voor. 

Verder vragen de 1.400 Roosendalers om extra geld voor buurthuizen, meer en beter onderhoud van fietspaden en trottoirs, cultuur, armoede en verkeer. Bij dat laatste is de wens genoemd om meer op- en afritten te krijgen bij de snelweg A58, ook de ontsluiting van Tolberg houdt mensen bezig. Een werkgroep van gemeenteraadsleden presenteert op 31 mei in Parrotia welke onderwerpen gekozen zijn.