Volledig scherm
Toon Wagemakers, hoornist bij Harmonie Oranje. © Timo Reisiger

In Liefdevolle Herinnering: Toon Wagemakers, Oranjeman in hart en nieren

WOUW - Zoals Toon Wagemakers zijn er niet veel meer: een verenigingsman in hart en nieren. Jarenlang heeft hij zich ingezet voor Harmonie Oranje in Wouw, de vereniging waar hij 53 jaar lid van was. Hij overleed op 19 januari na een kort ziekbed op 70-jarige leeftijd.

Toon Wagemakers bespeelde bij Harmonie Oranje de hoorn, maar was ook een aantal jaren penningmeester en coördineerde de inzameling van oud papier. De fanatieke verenigingsman verwachtte van anderen dezelfde inzet en kon af en toe kritisch uit de hoek komen, zegt voorzitter Corné Rommens. ,,Maar hij had vaak wel gelijk. Zoals veel verenigingen kampt ook Harmonie Oranje met een teruglopend ledenaantal. Toon was daar bezorgd over. Tegelijkertijd vond hij dat je nooit je eigen identiteit uit het oog moet verliezen. 'Kwaliteit wint het altijd' was zijn lijfspreuk.''

Eerste divisie
Harmonie Oranje speelt al sinds 1989 in de eerste divisie, de hoogste van de Nederlandse amateurmuziekgezelschappen. Het is in de regio een van de weinige harmonieën die nog over alle secties beschikt, inclusief hoorns, fagot en hobo's. ,,Toon heeft alle promoties meegemaakt en was daar ongelooflijk trots op. Vorig jaar kon hij vanwege zijn gezondheid voor het eerst niet meedoen aan het concert in De Kring, maar hij kwam natuurlijk wel kijken. Het was 'buitencategorie', zei hij na afloop'', blikt Rommens terug.

Harmonie Oranje beschikte ooit over de mooiste hoornsectie van West-Brabant, zegt de voorzitter niet zonder trots. Het deed Toon Wagemakers zeer dat er van de zes hoorns uiteindelijk maar drie overbleven. ,,Er is nauwelijks aanwas van jonge hoornisten. Erg jammer, het is een prachtig instrument waar de mooiste partijen voor worden geschreven'', vertelt Corné Rommens.

Drijvende kracht
Met zijn zoon Arno was Toon Wagemakers de drijvende kracht achter de jaarlijkse reveille op Koningsdag in Wouw. Koperblazers van Oranje, de laatste jaren aangevuld met enkele muzikanten van andere muziekverenigingen, brengen dan al tientallen jaren in alle vroegte op verschillende plaatsen in het dorp een aubade. ,,Na afloop was iedereen bij hem thuis welkom voor een glas oranjebitter.

Dan werden natuurlijk ook alle verenigingszaken stevig doorgenomen. Ik zei altijd: als je daar een verslag van maakt, hoef je nooit meer een algemene ledenvergadering te organiseren.'' De 'Mars der Wagemakers' die Bart van Gorp speciaal voor de laatste reveille componeerde, is ook op de crematie van Toon Wagemakers gespeeld.