Volledig scherm
ROOSENDAAL - Uitreiking van de krachtenbundel. V.l.n.r. : Cor van Geel (wethouder Steenbergen), Corry Janssen (wethouder Alphen-Chaam), Sietske Wesdorp uit Steenbergen en Nicole Klaassen uit Alphen. Zij werkten alle vier mee aan de bundel. © Tonny Presser © 2017

'Ik beloofde op haar sterfbed voor haar man te zorgen, maar toen kreeg ik zelf kanker'

ROOSENDAAL - Twaalf persoonlijke verhalen over kwetsbare mensen uit West-Brabant. Hun ervaringen over hoe je ondanks tegenslag toch het beste uit het leven kunt halen,  zijn opgetekend door wethouders van de gemeenten Roosendaal, Steenbergen, Alphen-Chaam, Woudrichem en medewerkers van onder meer Thebe, SDW, AMO en MEE West-Brabant. 

Zij spraken urenlang met West-Brabanders die ondanks tegenslag door ziekte of verslaving hun leven toch weer kleur hebben kunnen geven. De gebundelde verhalen zijn maandag in het Roosendaalse SDW-kantoor overhandigd aan alle medewerkers. 

Moeite waard

,,Wij vonden het de moeite waard om mee te werken. We hebben het vaak over 'de kwetsbaren' in onze samenleving. Dat is een breed begrip. Ieder mens heeft zijn eigen heftige verhaal te vertellen. Twaalf van deze levensverhalen staan in de bundel, iedereen kan van hen leren", aldus wethouder Corry Janssen van Alphen-Chaam. 

Zij tekende het verhaal op van Nicole Klaassen uit Alphen. Nicole (47) beloofde haar schoonmoeder op haar sterfbed in 1996 goed voor haar man te zorgen. ,,Aan die belofte heb ik me altijd gehouden, maar toen ik twee jaar geleden zelf borstkanker kreeg, wist ik dat ik ook aan mezelf moest denken. Natuurlijk zorg ik nog steeds voor mijn schoonvader, maar door zijn ziekte (dementie, red.) was het niet langer mogelijk dat hij zelfstandig bleef wonen. Met hulp van de gemeente en andere instanties hebben we het nu beter geregeld en woont hij sinds kort in een zorgcomplex in Alphen. Als ik terugkijk heb ik dan ook nergens spijt van. Als mijn eigen ouders mantelzorg nodig hebben, ga ik er opnieuw voor. Al zou ik dit keer niet meer zo lang wachten met hulp vragen", aldus Nicole. 

Ellende

Wethouder Cor van Geel uit Steenbergen sprak urenlang met Sietske Wesdorp uit deze gemeente De 65-jarige Wesdorp heeft veel lichamelijke klachten en maakte veel ellende mee in haar leven. Ondanks het feit dat ze pijn heeft en niet lang kan lopen (ze heeft ook een scootmobiel), ziet ze toch lichtpuntjes in haar leven. ,,Mijn kleinkinderen zijn mijn alles. Samen maken we sieraden. Ik ben blij met de hulpmiddelen die er zijn en de ondersteuning die ik krijg. Geniet vooral van de dingen die je wel kunt", aldus de Steenbergse. 

Naast deze twee verhalen, staan er in de krachtenbundel nog tien levenslessen van West-Brabanders. Opgetekend door bestuurders en zorgverleners.  De complete bundel is hier te lezen. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht
    PREMIUM
    Longread

    75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht

    NISPEN - Het beeld staat al 75 jaar op zijn netvlies. Zwarte rook, een oorverdovend lawaai. Op 23 oktober 1944 stort de kerktoren van Nispen in gruzelementen neer. Opgeblazen door de Duitsers. De brokstukken versperren Kerkplein en Dorpsstraat en vormen zodoende een barrière voor de oprukkende Britten en Canadezen. Pal tegenover ziet de 13-jarige Pierre Verpalen alles gebeuren. ,,De torenpunt met het haantje kwam bij ons op zolder terecht.”