Volledig scherm
Vlietotcht 1956. © Archief West-Brabant

IJsvloer vijf centimeter; geen Vliettocht

VIDEOOUD GASTEL/ROOSENDAAL - Schaatsliefhebbers hoeven komend weekeinde niet te rekenen op een Vliettocht. De organisatie concludeert na een rondgang langs het  25 kilometer lange parcours tussen Roosendaal en Benedensas dat de ijsvloer nog veel te dun is.

De laatste Vliettocht dateert van 1997, op dezelfde dag als de Elfstedentocht. Daarna is de organisatie van het evenement overgedragen van de Roosendaalse politievereniging naar een vrijwilligersorganisatie uit Oud Gastel. 

Tijdens de jaarvergadering van deze Vliettochtcommissie is dinsdag besloten geen tocht uit te schrijven. ,,De gemiddelde ijsdikte is nog geen vijf centimeter. Na vrijdag treedt de dooi in. De kans dat het dan 

Waterweg

Omdat provinciale waterstaat pas bij een ijsvloer van acht centimeter een vaarverbod afkondigd, gaat de scheepvaart op het Mark-Vlietkanaal deze week gewoon door. Bedrijven in de Roosendaalse havenmonding als Breure, KWS en de vuilverbranding maken vrijwel dagelijks gebruik van deze waterweg. Maar ook op de Steenbergsche Vliet, waar geen schepen komen, is het ijs nog te zwak.

De commissie had de koek- en zopietent bij Gastel Sfeer al klaar staan. Die wordt nu ingezet bij het zondag te houden bierfestival in hetzelfde etablissement. Dat begint om 13.00 uur en gaat gepaard met een optreden van Edrie Antonissen, de publiekslieveling bij Sfeerpop. 

De Vliettochtcommissie gaat voor de komende jaren wel kijken of er in Oud Gastel een geschikt terrein is, dat snel opgespoten kan worden voor een ijsbaan. 

(Bekijk video van historische Vliettocht in 1956 hieronder.)

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement