Ieder kind kan naar school dankzij Roosendaalse stichting: ‘Er zijn altijd dingen die ze wél kunnen leren’
ROOSENDAAL - Eigenlijk hadden ze afgelopen november hun eerste lustrum willen vieren, maar toen kwam de tweede lockdown. Ach, voor Albertina Rijborz en Marjanka de Vries zijn de resultaten van hun Stichting Wij Samen belangrijker dan het vijfjarig bestaan. Kinderen met een extra zorgvraag draaien dankzij hen mee op reguliere basisscholen. ,,We hebben de afgelopen jaren kunnen laten zien dat het écht werkt.”
Deze week was het overigens tóch nog een beetje feest voor de kinderen, met traktaties, een springkussen en het bakken van taarten voor thuis. Vijfenhalf jaar geleden begonnen ze met de begeleiding van twee kinderen op basisschool De Kroevendonk. Sinds vorig jaar is er een tweede locatie, op De Klimroos, en inmiddels telt Wij Samen 26 kinderen en elf mensen personeel.
Wij Samen is ontstaan uit de visie dat ook kinderen met een extra zorgvraag zoveel mogelijk naar school kunnen in de wijk waar ze opgroeien, samen met hun broertjes, zusjes en kinderen uit de buurt. Met dank aan kleinschalige begeleiding door een breed netwerk van specialisten. De doelgroep is breed; van kinderen met sociaal-emotionele problemen of autisme, tot kinderen met een ernstige meervoudige beperking.
Binnen hun mogelijkheden deelnemen aan de maatschappij. Dat recht heeft ieder kind
Dat sommigen geen onderwijs kunnen volgen, is in principe geen probleem zegt Rijborz. ,,Het gaat ook om de zelfredzaamheid verhogen. Er zijn altijd dingen die ze wél kunnen leren. Laatst heeft een meisje geleerd zelf haar beker op te pakken om te drinken, dat is voor haar een grote stap”, vertelt ze. ,,De insteek is altijd om kinderen binnen hun mogelijkheden deel te laten nemen aan de maatschappij. Dat recht heeft ieder kind.”
‘Kinderen leren van elkaar’
Bovendien, zegt De Vries; er valt zo vaak meer uit een kind te halen dan sommigen denken. ,,Mensen geloven bijvoorbeeld niet altijd dat kinderen met autisme in zo’n drukke omgeving kunnen leren, maar juist zij maken op deze manier heel veel stapjes. Ze leren met de maatschappij omgaan, hun grenzen aangeven.”
Al snel spelen ze gewoon met elkaar op het schoolplein en passen ze zich aan elkaar aan. Dat is heel mooi om te zien
Andersom is het ook goed dat 'reguliere’ basisscholieren met deze kinderen in aanraking komen, vindt ze. ,,Kleuters stellen altijd eerst een paar vragen als: ‘Waarom zit zij in een rolstoel?’ Maar al snel spelen ze gewoon met elkaar op het schoolplein en passen ze zich aan elkaar aan. Dat is heel mooi om te zien. Onze ervaring is dat kinderen op die manier heel veel van elkaar leren, dat komt hun ontwikkeling ten goede.”
Kleinschaligheid is belangrijk
Ze zijn trots dat hun visie in de praktijk werkt, en merken aan het nog altijd groeiende aantal kinderen dat Wij Samen begeleidt dat meer mensen dat opvalt. ,,Ouders vinden het ook steeds belangrijker dat hun kinderen onderdeel zijn van de maatschappij, en zijn daarin mondiger geworden. We zijn zichtbaarder geworden.”
We willen geen tussenlagen; dat kost allemaal geld dat niet naar het kind gaat
Toch betekent de groeiende vraag niet direct dat Wij Samen ook blijft groeien, zegt De Vries. ,,Het mag in deze regio vaker worden opgezet, maar wij hoeven dat niet per se te doen. We willen kwaliteit blijven bieden, daarbij is de kleinschaligheid heel belangrijk. We willen ook geen tussenlagen; dat kost allemaal geld dat niet naar het kind gaat.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLongread
Kinderen met beperking draaien mee op Roosendaalse basisschool: kleine Lars kletst ineens voor tien
ROOSENDAAL - Blije kinderen, blije moeders. Een combinatie in beton gegoten. Zie de bijna 7-jarige Vince hopsen in de speelzaal, zwierend met zijn armpjes. ,,Wat ben je weer vrolijk!”, glundert mama Desiré de Wild. -
PREMIUMonderscheiden
‘Ik had niet verwacht dit ooit mee te maken’
ROOSENDAAL - De opvallend vitale Dory de Koning heeft zich ruim 32 jaar als vrijwilligster ingezet in zorgcentra De Brink en St.Elisabeth. Vanaf 1990 tot heden is zij ook een trouw koorzangeres. Als waardering voor haar inzet werd Dory benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. -
Roosendaal moet bovenregionale vrijetijdsstad worden
ROOSENDAAL - Roosendaal moet een stad worden waar mensen hun vrije tijd graag doorbrengen. Niet zo maar een stad, maar een leisurestad van bovenregionale betekenis. -
roosendaal
Kinderen met en zonder beperking in één klas: 'Wij gaan dwars door alle regels heen'
ROOSENDAAL - Samen lachen, samen leren. Het kan dus wél, bewijst de Roosendaalse basisschool De Kroevendonk. Kinderen met en zonder beperking zitten er bij elkaar in de klas. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.
-
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Wonen op 48, 30 of 17 vierkante meter in Roosendaal: 'We hebben in het leven niet zo veel spullen nodig’
ROOSENDAAL - Het is prima wonen op 48, 30 of zelfs 17 vierkante meter, bewijzen de inwoners van Tiny Oevers in Roosendaal. ,,We hebben in het leven niet zo veel spullen nodig", vertelt Alex Voogt.