Horeca let onvoldoende op alcoholgebruik jongeren
ROOSENDAAL - Tweederde van de Roosendaalse horeca let onvoldoende op het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien jaar.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit de jongste cijfers van de GGD die zijn opgenomen in het vernieuwde alcoholpreventieplan van de gemeente.
Corné Oosterbos, voorzitter van de Roosendaalse afdeling van Horeca Nederland kent de cijfers en is ervan bewust dat ze moeten verbeteren. ,,Regels zijn regels en die moeten worden nageleefd. Daar doen we onze best voor."
De GGD zette vorig jaar 17- en 18-jarige mysteryshoppers in om te achterhalen waar ze alcoholische drankjes konden kopen. Dat gebeurde in Roosendaal in 7 supermarkten, 1 slijterij, 5 cafetaria's, 6 cafés en 5 sportkantines. Het gemiddelde nalevingspercentage bleek 63 procent te zijn, waarbij supermarkten en slijterij honderd procent scoorden. De Roosendaalse horeca bleef steken op 33 procent, wat overigens nog altijd zes procent meer is dan het landelijke nalevingspercentage in de horeca.
De vergelijking met supermarkten is lastig, zegt horecaman Oosterbos. ,,Zij kunnen veel gemakkelijker dan wij de leeftijd controleren. Aan een drukke bar is dat veel moeilijker en bovendien, je kunt niet controleren of de koper van een pilsje ook degene is die het opdrinkt. Die wederverstrekking (doorgeven aan een ander, FI) gebeurt bij de supermarkt buiten de winkel, bij de horeca binnen. Maar we zijn geen agenten, we willen ook gastvrij zijn."
Je kunt niet controleren of de koper van een drankje ook degene is die het opdrinkt.
Desalniettemin wil de Roosendaalse horeca zich inzetten om de naleving van het alcoholverbod voor 18-minners te verbeteren. ,,We zijn bezig een zelfcontrolesysteem op te zetten, iets soortgelijks zoals ze ook in supermarkten hebben. Dat is een intern systeem waarbij zaken elkaar met mystery-gasten controleren. We hebben daar al met de wethouder over gesproken, de vraag 'hoe voeren we het uit' komt op onze eerstvolgende vergadering aan de orde. We hopen we er begin 2019 mee te kunnen beginnen."
Daarnaast zal ook bij steeds meer Roosendaalse evenementen polsbandjes gebruikt gaan worden. Die kunnen alleen jongeren van 18 jaar bemachtigen met hun ID; de bandjes worden sinds een paar jaar tijdens Carnaval gebruikt en werken goed. Permanent gebruik is geen optie, zegt Oostberbos. ,,Het effect wordt kleiner en de kans op vervalsen groter."
Uit onderzoeken blijkt ook dat steeds meer Nederlanders het normaal vinden dat jongeren niet drinken (en roken) voor hun 18e. Tegelijkertijd wordt de meeste alcohol door jongeren thuis en bij vrienden thuis gebruikt.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Belgische Fertikal start BioMoer op grens Roosendaal - Bergen op Zoom weer op
ROOSENDAAL - De Belgische mestfabrikant Fertikal wil de vergistingsinstallatie Biomoer opnieuw gaan opstarten. Algemeen directeur Geert Brosens garandeert dat Fertikal zich daarbij zal houden aan de maximaal vergunde 25.000 ton mest per jaar. -
PREMIUM
Co-creatie in Wouw is dan wel geklapt, het omstreden zonnepark is absoluut nog niet van de baan
WOUW- Dat het inspraakproces rondom het omstreden zonnepark in Wouw is mislukt, wil niet zeggen dat het hele park daarmee van de baan is. Daarvoor waarschuwen verschillende Roosendaalse politici. -
PREMIUM
Rucphense Heemtuin zoekt nieuwe wegen
RUCPHEN - De Rucphense Heemtuin staat voor stappen die het bestaan op de langere termijn zeker stellen. Als eind 2019 de jaarlijkse instandhoudingssubsidie 20.000 euro wegvalt moeten er echt nieuwe middelen komen die de kas aanvullen. De organisatie bestaat inmiddels volledig uit vrijwilligers. De gemiddelde leeftijd daarvan (61 plus), baart het bestuur van de stichting zorgen. -
PREMIUM
Nieuwjaar wensen is in Halderberge ook afscheid nemen van Jobke Vonk-Vedder
OUDENBOSCH - De nieuwjaarsreceptie van Halderberge is gekoppeld aan het afscheid van Jobke Vonk-Vedder als burgemeester van deze gemeente. Op de bijeenkomst, 2 januari, in het gemeentehuis zal ze zich nog eenmaal tot de inwoners richten. -
PREMIUM
Openbaar vervoer in West-Brabant op de schop: even bellen en de E-dorpsbus rijdt voor in Sprundel en St. Willebrord
BERGEN OP ZOOM//RUCPHEN - Maandag is de vuurdoop. De elektrische dorpsbus maakt zijn langverwachte entree in Sprundel en St. Willebrord. Inwoners van de twee kernen kunnen het 8-persoons busje vanaf 16 december telefonisch bestellen en zich voor € 2,50 enkele reis laten vervoeren naar elk adres binnen de gemeente Rucphen.
-
PREMIUM
Poll Nieuwe roep om vuurwerkverbod in Roosendaal: ‘Het zijn echt bommen geworden’
ROOSENDAAL - Een algeheel vuurwerkverbod en zowel in de stad als in ieder dorp één centrale afsteekplek voor gemeentelijk én particulier vuurwerk. Daarvoor pleit Edwin Graafland uit Wouw. Het zware, illegale vuurwerk dat tegenwoordig afgestoken wordt, is volgens hem té gevaarlijk geworden. Voor mens én dier. -
Roosendaal stopt met de dienstencheque
ROOSENDAAL - De Huishoudelijke Hulp Toelage, beter bekend als de dienstencheque, verdwijnt. In Roosendaal zijn er zo'n 375 mensen die gebruik maken van deze tijdelijke regeling. Veel gemeenten in de regio zijn al veel eerder gestopt met de dienstencheque. -
PREMIUM
Roosendalers zetten zich in voor 3FM Serious Request
ROOSENDAAL - Sylvia Torn en Pierre de Jong willen zich inzetten voor Serious Request. ,,Het is een groot experiment, we weten ook niet hoe het gaat lopen. We trappen af op de zestiende en het moet groeien".