Volledig scherm
De pastorie aan de Sint Janstraat in Sprundel staat er al jaren troosteloos bij. Nog altijd is de toekomstige bestemming van het gebouw onduidelijk.foto Jos Hack

Horeca in versleten pastorie blijft eerste optie

SPRUNDEL - Wordt het horeca of krijgt de al jaren leegstaande pastorie aan de Sprundelse Sint Janstraat toch een andere bestemming? Het is een lastige afweging waar de plaatselijke ontwikkelingsgroep die zich bezighoudt met de nieuwe centrumplannen nog altijd niet uit is.

Eigenlijk weet die ontwikkelingsgroep wel wat zij wil, maar de vraag is of het lukt om de pastorie om te toveren tot een mooie horeca-gelegenheid met een terras aan de voorzijde van de straat. Dat is nog steeds het uitgangspunt en droomplaatje van het in september 2011 door de gemeenteraad goedgekeurde vlekkenplan.

Maar kan die horeca zich er vestigen met of zonder behoud van het bestaande gebouw? Ook daar is de ontwikkelingsgroep nog niet uit. Want de huidige staat van de pastorie schrikt kandidaten af, zoveel is inmiddels wel duidelijk geworden in gesprekken met enkele gegadigden.Horeca kan wel, maar dan is slopen en nieuwbouw op die plek stukken voordeliger dat het restaureren van de versleten boel."En het is nog de vraag of we die kant wel op moeten. Voor veel Sprundelaren is de pastorie een karakteristiek gebouw. Daar hebben we ook rekening mee te houden. Sloop is daarom voorlopig niet aan de orde", zegt voorzitter Jan Suijkerbuijk van de ontwikkelingsgroep.Eén kandidaat heeft zich gemeld met het plan om de pastorie in de oude glorie te herstellen en het pand een woonbestemming te geven. Maar dat is op dit moment niet acceptabel voor de onwikkelingsgroep. "Het is juist de bedoeling om van de pastorie een openbaar gebied te maken. Zowel aan de voorzijde met een terras als aan de achterkant met een mooi park.

Daarom maken we voorlopig even een pas op de plaats en kijken we ook nog naar andere mogelijkheden. Want nieuwe horeca op een andere locatie in het centrum speelt ook nog in ons achterhoofd. Maar voorlopig richten we ons eerst op het gebied rond de pastorie. Dat blijft toch het meest ideale plaatje", zegt Suijkerbuijk.Ook over een ander onderdeel van het vlekkenplan wordt nog volop gesproken. Dat is de toekomst van het gebied rond de Boerenbond aan de Zuivelstraat. Die winkel is daar nu al een trekker en moet dat ook blijven na de bouw van een nieuwe supermarkt en wat kleinere winkels aan de westkant van het Neerhofplein.Verplaatsing van de Boerenbond is ook nog een optie, maar dat wordt volgens de ontwikkelingsgroep een kostbaar verhaal.Op dit moment lopen er gesprekken tussen de gemeente en de Boerenbond over het handhaven van de huidige locatie aan de Zuivelstraat voor een langere termijn. Wanneer de Boerenbond die toezegging doet, wil de gemeente het pand Sint Janstraat 34 slopen. Op de vrijkomende grond worden er dan naast de Boerenbond vijftien parkeerplaatsen aangelegd en ontstaat er ruime verbinding tussen die winkel en de rest van het centrum.De ontwikkelingsgroep verwacht over een half jaar duidelijkheid te hebben over de toekomst van de Boerenbond. "Er zijn al gesprekken geweest en we wachten op hun antwoord. Pas als duidelijk is wat de Boerenbond wil, kunnen we verder om de tafel met de eigenaar van het pand aan de Sint Janstraat. We doen alles stap voor stap", zegt Suijkerbuijk.

  1. Roosendaalse woonwagenbewoners voeren actie voor stadskantoor: ‘We worden aan het lijntje gehouden’
    PREMIUM

    Roosendaal­se woonwagen­be­wo­ners voeren actie voor stadskan­toor: ‘We worden aan het lijntje gehouden’

    ROOSENDAAL - ‘Maar ik wil dan wel een huisje op wielen, zo’n huisje waar ik geboren ben.’ Pal voor de ingang van het Roosendaalse stadskantoor schalt de hit ‘Huisje op wielen’ van Frank van Etten uit een speaker. En daar is het de kleine twintig demonstranten die zich op een druilerige maandagmorgen bij de ingang van het Roosendaalse stadskantoor hebben verzameld nou juist om te doen.