Volledig scherm
Burgemeester Van Midden (Roosendaal) neemt een hap van zijn appel. © Privé foto

Hoe (on)gezond ontbijten de West-Brabantse burgemeesters?

Burgemeesters gaan ontbijten met kinderen, maar nemen ze zelf wel de tijd voor een goed ochtendmaal? We vroegen het aan drie West-Brabantse gemeentebazen en lieten meteen een diëtiste meekijken. ,,Eén boterham is echt te weinig voor een volwassen man.’’

Tijdens de zeventiende editie van het Nationaal Schoolontbijt ontbijten twaalf West-Brabantse burgemeesters met basisscholieren. De kinderen nemen een ontbijtje mee naar het stadhuis en veel van de burgemeesters betalen hier symbolisch voor, door geld te doneren aan Het Vergeten Kind. Die stichting zet zich in voor kinderen die het thuis lastig hebben.

Neem de tijd voor je ontbijt is dit jaar het thema. Maar nemen de burgemeesters zelf wel de tijd voor die eerste, volgens sommigen belangrijkste maaltijd van de dag? En wat werken ze ‘s morgens naar binnen?

Volledig scherm
Burgemeester De Vries (Etten-Leur) eet haar ontbijt. © Privé foto

Burgemeester De Vries (Etten-Leur): ‘Ontbijten doe ik nooit alleen’

,,Op een gemiddelde doordeweekse dag neem ik rond tien over acht even de tijd voor het ontbijt. Mijn ochtendmaal bestaat uit een bakje yoghurt met kiwi en muesli. Dat lepel ik meestal op aan de bar in de keuken. Ontbijten doe ik nooit alleen. Er is altijd wel iemand van het gezin die gezellig mee-eet.”

Quote

Er is altijd wel iemand van het gezin die gezellig mee-eet

Burgemeester De Vries (Etten-Leur)
Volledig scherm
Burgemeester Van Midden (Roosendaal) eet zijn ontbijt. © Privé foto

Burgemeester Van Midden (Roosendaal): ‘Als ik wat meer tijd heb, eet ik ook nog een bakje yoghurt met fruit’

,,Vanwege mijn drukke schema, is het ontbijt mijn enige zekerheid op de dagagenda. Qua beleg wil ik nog wel eens afwisselen, maar een boterham, een glas melk en een stuk fruit zijn eigenlijk wel standaard. Als ik wat meer tijd heb, eet ik ook nog een bakje yoghurt met fruit. Ik merk dat ik het prettig vind de tijd te nemen. We haasten ons al genoeg in het leven. In het weekend bak ik croissantjes met de kinderen.”

Volledig scherm
Burgemeester Buijs (Oosterhout) eet zijn ontbijt. © Privé foto

Burgemeester Buijs (Oosterhout): ‘Ik ontbijt meestal met een boterham met kaas en een glas karnemelk’

,,Ik ontbijt meestal met een bruine boterham met kaas en een glas karnemelk. Dit doe ik thuis. Soms komt daar nog een (vruchten)yoghurtje bij. Meestal is daar voldoende tijd voor; een enkele keer lukt het vanwege de drukke agenda van die dag niet om genoeg tijd te nemen. Dan moet er gehaast ontbeten worden.”

Wat vindt de diëtiste ervan?

Volledig scherm
Svetlana van der Bom, diëtiste bij eigen praktijk in Oudenbosch: diëtologie.nl © Privé foto

Svetlana van der Bom, diëtiste met een eigen praktijk in Oudenbosch, beoordeelt de ontbijtjes van de burgemeesters.

Fruit en muesli

,,Ik vind het een goed gekozen ontbijt van burgemeester De Vries, die combinatie van granen en zuivel. Makkelijk voor de werkdag, snel klaar en klinkt lekker! Yoghurt levert proteïnes en calcium. Fruit en muesli zorgen voor vezels, vitamines en energie. Dit ontbijt bevat ongeveer 300 kcal, dat is prima. Er mogen nog wat noten bij voor extra brandstof als ze een drukke ochtend verwacht, zonder tijd voor een tussendoortje.”

Quote

Fruit en muesli zorgen voor vezels, vitamines en energie

Svetlana van der Bom, diëtiste

,,Het ontbijt van burgemeester Van Midden kan beter. Een sneetje brood is te weinig voor een volwassen man. Zo ook burgemeester Buijs: die ene boterham is echt te weinig.

Broodontbijters

Fruit, melk en koffie samen met een boterham? Dat levert niet voldoende energie voor de ochtend. Tenzij dat fruit een avocado is en koffie bulletproof, ofwel met klontje boter.

Quote

Genieten is belangrijk!

Svetlana van der Bom, diëtiste

Voor broodontbijters: kies twee sneetjes en een vezelrijke broodsoort, gebruik halvarine en ga voor lekker beleg. Genieten is belangrijk! Gelukkig doet de burgemeester Van Midden het in de weekenden beter: croissantjes samen met kinderen bakken... juist!”

Benieuwd naar wat burgemeester Depla van Breda en burgemeester van der Meer Mohr van Rucphen eten in de ochtend? Lees dan hieronder verder.

Volledig scherm
Burgemeester Paul Depla (Breda) © Link Fotografie

Burgemeester Depla (Breda): ‘Ik vind het ontbijt een belangrijk moment voordat de dag begint’

,,Ik vind het ontbijt een belangrijk moment voordat de dag begint. Ik ontbijt altijd met yoghurt, een kiwi, een banaan en muesli. Even rust voor een drukke dag. Naast de yoghurt neem ik nog een kopje thee.”

Volledig scherm
Burgemeester Marjolein Van der Meer Mohr (Rucphen) © RAMON MANGOLD

Burgemeester Van der Meer Mohr: ‘Ik neem ook elke dag een multivitaminen tablet’

,,Mijn eigen ontbijt bevat altijd een stukje vers fruit of een vers gemaakte smoothie, en een kommetje yoghurt. Voor de vitamines is vers fruit erg belangrijk, maar omdat het soms niet genoeg vult neem ik er yoghurt bij. Ik neem ook elke dag een multivitaminen tablet. Daarna, ook al weet ik dat het niet heel gezond is, toch een kopje koffie.’’