Volledig scherm
In Leuven staat de laatste Benelux-Hondekop die nog bewaard is gebleven. Komende vrijdagochtend vertrekt het zwaargehavende treinstel naar Roosendaal. © FOTO QUINTUS VOSMAN

Historische Hondekop rolt vrijdag Roosendaal binnen

videoROOSENDAAL - Spoorfanaten verzamelen zich vrijdag aan de grens bij Roosendaal om de Benelux Hondekop binnen te halen.Het zestig jaar oude tweedelige treinstel wordt 's ochtends in Leuven opgehaald door de stichting Hondekop. 

Met een gangetje van veertig kilometer per uur wordt het roestige gevaarte naar Roosendaal gesleept. Rond half twee, zo is de verwachting, passeert de Benelux Hondekop tussen Essen en Nispen de grens en gaat dan richting Locloods in Roosendaal. 

Daar wordt de komende weken aan deze historische trein gewerkt om hem veilig en gecertificeerd naar Amersfoort te kunnen brengen. De stichting Hondekop restaureert het enig overgebleven exemplaar van deze internationale trein van onder tot boven.

Lees verder onder de video.

De Benelux Hondekop was in 1957 de eerste trein die in staat was op de van elkaar verschillende voltages in Nederland en België te rijden.  Om het uur maakte de blauwe trein met de gele balk op weg van Amsterdam naar Brussel een tussenstop in Roosendaal.