Volledig scherm
Het Zwaaigatconcert in Roosendaal is verplaatst vanwege blauwalg in het water, bord bij het Zwaaigat waarschuwt voor het gevaar. © Foto Alfred de Bruin

Het Zwaaigatconcert voor Roosendaal 750 jaar verplaatst vanwege blauwalg

ROOSENDAAL - Het grote Zwaaigatconcert, dat muziekgezelschap IQ Aarmoeinieke zaterdag  in het teken van 750 jaar Roosendaal geeft, is vanwege blauwalg niet meer in het Zwaaigat maar naar het Suikerplein verhuisd. 

Er zit te veel blauwalg in het water van het Zwaaigat. De organisatie IQ Aarmoei-nieke heeft dit besluit woensdag genomen in goede samenspraak met de gemeente Roosendaal en Stichting Roosendaal 750 jaar.

Stank

Het concert  dient als opening voor de feestweek van Roosendaal 750 jaar. De stank wanneer je dicht bij het water in het Zwaaigat komt is te groot om lang in te staan. Je wordt bijna gelijk misselijk. De grote concentratie blauwalg heeft de waterkwaliteit dusdanig aangetast dat op advies van het Waterschap Brabantse Delta en de GGD het niet verantwoord is om het evenement op het water te laten plaatsvinden. Contact met het water brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. 

Doorstroming

Uiteraard was de aanwezigheid van blauwalg al langer bekend. Geen  doorstroming van het stilstaande water, in combinatie met het aanhoudende warme weer, gaven geen verbetering van de situatie. Er zijn geen mogelijkheden om op korte termijn de blauwalg te bestrijden.

IQ Aarmoeinieke zou met gasten op een ponton in het Zwaaigat spelen. Het was de bedoeling dat het publiek vanaf de kade en vanuit bootjes, kano’s en kajaks op het water van het concert kon genieten.

Verplaatst

Vanwege blauwalg wordt het evenement verplaatst naar het nabij gelegen geasfalteerde plein op het Suikerplein langs de Oostelijke Havendijk, circa honderd meter verderop. Alle activiteiten in en op het water gaan niet door. Het is ook niet toegestaan om zaterdagavond alsnog met bootjes te komen.

Aan het gratis toegankelijke Zwaaigat-concert wordt meegewerkt door Vocal Group Nouveau, Mannenkoor Concordia en de solisten Stef Broos, Martine van der Kar en Marion Emmerik

Startsein

De vrijwilligers van IQ Aarmoei-nieke gaan aan de slag om het  evenement op een andere plek toch te laten doorgaan. Zaterdagavond staat ook in het teken van de officiële start van de werkzaamheden waterpartijen Stadsoevers. Wethouder Toine Theunis zal in samenwerking met IQ Aarmoeinieke het startsein verzorgen. Het concert bij het Zwaaigat begint zaterdagavond 8 september gewoon om 20.00 uur. 

Woensdag werd het waterspektakel 'Zonder Genade van de Kade' in Steenbergen voor komende zaterdag afgelast vanwege blauwalg. 

Volledig scherm
Het Zwaaigatconcert in Roosendaal is verplaatst vanwege blauwalg in het water, © Foto Alfred de Bruin
  1. Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaverbod’ nadat hij Roosendaalse nikabdraagster uit trein zet

    Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaver­bod’ nadat hij Roosendaal­se nikabdraag­ster uit trein zet

    ROOSENDAAL - De 19-jarige nikabdraagster uit Roosendaal die maandag uit de trein dreigde te worden gezet heeft van de confrontatie een filmpje gemaakt en is op de Facebookpagina Tegen Boerkaverbod geplaatst. In het filmpje wordt de identiteit van de conducteur nadrukkelijk getoond. De NS vindt dit veel te ver gaan: ,,Onze mensen moeten met rust gelaten worden, ook op sociale media.”