Volledig scherm
Voorzitter Carel Suijkerbuijk (midden) haalt met Hans Wijngaards en Wim Tomassen herinneringen op aan Wim van Nassau, erelid van het IQ Aarmoei-nieke en drager van de Gouden Bolhoed. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

'Het IQ Aarmoei-nieke betekende alles voor Wim'

In Liefdevolle HerinneringIn 't IQ Aarmoei-nieke was Wim van Nassau de bescheiden kracht, die van-af de achterste rij op de grote trom sloeg. Hij werd 95 jaar oud.

Quote

Als de dirigent een nieuw muziekstuk aankondig­de, vroeg hij altijd: 'Zing het eens Carel, dan heb ik de maat'

Carle Suijkerbuijk, voorzitter IQ Aarmoei-nieke

Voor het IQ Aarmoei-nieke is 2018 een bijzonder jaar. Ter ere van het 750-jarig bestaan van Roosendaal geeft het orkest komende zaterdag een groot concert op een ponton in de haven. Publiek kan genieten vanaf de kade, maar ook vanuit bootjes op het water. Wim van Nassau maakt het optreden niet meer mee, maar in gedachte is hij er zeker bij voor zijn IQ-vrienden. Toen Wim van Nassau zich in 1973 aansloot bij het illustere Roosendaalse muziekgezelschap, was hij met zijn 50 jaar het oudste lid. En dat bleef hij tot aan zijn dood op 21 juni dit jaar. Wim werd 95 jaar oud.

Volledig scherm
Wim van Nassau ontving in 2001 van zijn 'eigen' IQ Aarmoei-nieke de Gouden Bolhoed. © IQ Aarmoei-nieke

Carel Suijkerbuijk kwam kort na Wim bij het IQ, dat toen nog maar net bestond. ,,Carnaval was een beetje afgegleden naar onderbroekenlol. Het IQ wilde daar wat sjiekers tegenover stellen." En sjiek zijn de mannen nog steeds, met hun bolhoeden, jacquets, witte sjaals en slobkousen. Al bijna vijftig jaar voorziet het IQ gevraagd en ongevraagd alles wat in Roosendaal gebeurt van ludiek commentaar. Suijkerbuijk: ,,Niemand speelde in het begin een instrument. We zijn met mirlitons (kazoos, MP) begonnen. Om die traditie vol te houden is er tot op de dag vandaag een IQ-lid dat mirliton speelt."

Wim van Nassau werd bekkenist in het orkest en nam later de grote trom erbij. Suijkerbuijk zat bij de repetities naast hem. ,,Als de dirigent een nieuw muziekstuk aankondigde, vroeg hij altijd: 'Zing het eens Carel, dan heb ik de maat'." Mede-IQ'er Hans Wijngaards herinnert zich hoe een ander IQ-lid een wagentje voor Wim en zijn zware trom bouwde, toen hij ouder werd. ,,Met de beste bedoelingen, maar het viel compleet verkeerd. Wim was kwaad! 'Daar ga ik niet in zitten', zei hij. Hij wilde niet voor halve invalide doorgaan."

Quote

Hij sloeg tot op hoge leeftijd geen vergade­ring of repetitie over

Wim Tomassen, IQ-lid

Als boekhouder kreeg Wim al snel het penningmeesterschap van het muziekgezelschap in de schoenen geschoven. Een taak waar hij zich nauwgezet van kweet. ,,Een rustige man, heel accuraat en punctueel", omschrijft IQ-lid Wim Tomassen hem. ,,Hij hield de boekhouding bij in een klein boekje. Als iemand zijn contributie niet betaald had, werd die door Wim zo onopvallend mogelijk op zijn achterstand gewezen."

Het IQ is een club van tradities: de jaarlijkse retraite, het concert op Koningsdag, de fietstocht met de dames, de zomeravondconcerten bij stamlokaal De Veestallen en de uitreiking van de Gouden Bolhoed tijdens de Presentatieavond op de maandag voor carnaval. Wim genoot daarvan. ,,Het IQ was alles voor hem. Hij sloeg tot op hoge leeftijd geen vergadering of repetitie over", zegt Tomassen. Bij ieder optreden kreeg hij van zijn naamgenoot te horen: 'Ik heb met jou helemaal niks te maken'. ,,'Oh is het weer zover?', antwoordde ik dan. Mensen dachten altijd dat we ruzie hadden. Dan zag je hem met die pretoogjes op de achterste rij. Dat was zijn vaste plek. Hij was er de man niet naar op de voorgrond te treden."

Als dank voor zijn jaren trouwe dienst werd Wim in 1985 erelid en in 2001 ontving hij de Gouden Bolhoed. ,,Die geven we eigenlijk nooit aan eigen leden", zegt Suijkerbuijk. ,,Maar regels zijn er om overtreden te worden." Wim kwam de laatste jaren niet veel meer in het openbaar. ,,Hij is met stille trom vertrokken. Dat paste bij Wim. Het is ook typisch IQ dat hij nooit afscheid heeft genomen."

Deel uw herinnering

Heeft u dierbare herinneringen aan een overleden partner, familielid, vriend(in) of kennis? Wij luisteren graag naar uw verhaal. U kunt zich opgeven voor de rubriek In Liefdevolle Herinnering door een mail te sturen naar: s.denboer@bndestem.nl

  1. Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaverbod’ nadat hij Roosendaalse nikabdraagster uit trein zet

    Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaver­bod’ nadat hij Roosendaal­se nikabdraag­ster uit trein zet

    ROOSENDAAL - De 19-jarige nikabdraagster uit Roosendaal die maandag uit de trein dreigde te worden gezet heeft van de confrontatie een filmpje gemaakt en is op de Facebookpagina Tegen Boerkaverbod geplaatst. In het filmpje wordt de identiteit van de conducteur nadrukkelijk getoond. De NS vindt dit veel te ver gaan: ,,Onze mensen moeten met rust gelaten worden, ook op sociale media.”