'Het hart is uit Schijf weggerukt'
SCHIJF - "Het zijn de luizen van de maatschappij! Overdag doen ze niks en 's nachts gaan ze op pad."
Voorzitter Frans van Bergen van heemkundekring De Swerter Scive kan zich nog opwinden over de diefstal van het bronzen beeldje De Schijvenaer. Een paar weken geleden is het met grof geweld van de sokkel getrokken. "Het hart is uit Schijf weggerukt", zegt Van Bergen met veel gevoel voor dramatiek.
Schijf is in de Middeleeuwen ontstaan uit de turfwinnerij. In 2003 kreeg De Swerter Scive het idee om iets met die historie te doen. "Een collega van me heeft als hobby boetseren. Hij maakte een beeldje van een turfsteker", zegt rijexaminator Van Bergen.
Van het beeldje werden kopieën gegoten en die werden goed verkocht. Van de opbrengst kon Hans Dekkers het grote beeld op de hoek Scherpenbergsebaan-Antoniusstraat realiseren. De Rabobank sponsorde en de gemeente Rucphen zorgde voor gepaste bestrating.
Wat het uiteindelijk kostte? Van Bergen haalt zijn schouders op: "Een hoop liefdewerk oud papier. Misschien wel 25.000 euro." Bij de onthulling in 2003 waren zeker vijfhonderd mensen aanwezig, schat hij.
Nu bekent Van Bergen dat hij altijd al een bepaalde angst voelde als hij langs het beeld van De Schijvenaer reed. Groot was de schrik toen die angst vorige maand werd bewaarheid en het beeldje van zijn sokkel was getrokken. In de tuin van Van Bergen ligt de grondplaat nog. In stukken. Stukken die kilometers van elkaar zijn teruggevonden.
"We willen het beeld terug", zegt hij. "Maar hoe kom je aan geld en wie gaat het maken?" Want de kunstenaar van zeven jaar geleden heeft nu andere interesses.
Hoeveel het beeld betekent voor de Schijvenaars, bleek toen mensen van de heemkundekring onlangs huis aan huis gingen voor een financiële bijdrage. Inwoners stonden met tranen in de ogen als ze de portemonnee openden.
"We hebben een plan van aanpak. We verkopen certificaten voor vijf euro of meer", zegt Van Bergen.
En toen belde Peter Naalden van Touwtrekvereniging Jagersrust. deze club bestaat net als de heemkundegroep 25 jaar. Op 14 en 15 augustus houdt de vereniging een internationaal touwtrektoernooi. Een onderdeel is een recreantentoernooi. "Dat organiseren we met bijdragen van de Rabobank en de gemeente Rucphen. Wij krijgen dus geld om iets te kunnen organiseren en nu willen we iets terugdoen", zegt Naalden.
Ook hij heeft ervaren hoezeer het beeldje voortleeft in de harten van de Schijvenaars.
"We zoeken nog vrijwilligers en sponsors voor het recreantentoernooi. Als het toernooi slaagt en als we wat geld overhouden, dan willen we dat beschikbaar stellen aan De Schijvenaer."
Frans van Bergen is dolblij met de geste van de touwtrekkers. Toevallig heeft hij de mal van het beeld nog in de garage liggen. Hij is ermee naar Leo Vermunt in Wouwse Plantage geweest. Deze kunstenaar heeft het beeld in 2003 gegoten en zegt dat hij dat nog wel een keer kan doen.
Het beeld komt terug. Hufterproof, dat wel. Wat de begroting zal zijn weet Van Bergen nog niet. Hij weet wel dat de gemeente Rucphen 50.000 euro had klaarliggen om het omstreden kunstwerk bij De Vlegter in Sint Willebrord op te knappen. Dat beeld is nu verdwenen. Maar het geld is er nog steeds.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
lezersbrieven
Vrije kippen Valkenberg zijn de klos: ‘Het is bizar dat ze hier nu ook weer voor moeten boeten’
Wekelijks krijgt onze redactie meerdere lezersbrieven binnen. Hieronder een selectie van de in de afgelopen week ingestuurde lezersbrieven. Deze week de afgevoerde kippen in het Valkenberg, een reactie op een eerdere brief over Peter van Koppen en steigers of stijgers. -
Leerlingen NG Lyceum leverden tekeningen voor animatiefilm over Antwerpen
ROOSENDAAL - Midden op de Grote Markt in Antwerpen staat het beeld van beeldhouwer Jef Lambeaux van de Romeinse soldaat Silvius Bravo, die de hand van de reus Druon Antigoon wegwerpt. In het Tongerlohuys in Roosendaal is momenteel een expositie te zien met een titel, die is afgeleid van dat beeld. De hand van Antwerpen. -
PREMIUM
Zo’n mooi wit landschap is het beste wat het Brabantse grondwater kan overkomen
BREDA/BERGEN OP ZOOM - De droge Brabantse bodem was hard toe aan regen. Maar de 200 millimeter die sinds kerst over ons is uitgegoten was wat veel van het goede. Zo snel kan de grond al dat vocht niet opnemen. Die heeft meer aan een dik pak sneeuw. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Dit voorjaar een terrasje pakken op het Jan Gielenplein in Oudenbosch
OUDENBOSCH - Met een kop koffie of biertje op het terras genieten van de basiliek in Oudenbosch, kan als het goed is in het voorjaar vanaf het nieuw ingerichte Jan Gielenplein.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUM
Burgemeester Roosendaal doet klemmend beroep op publiek na zoveelste overval: ‘Weet je iets, meld het dan’
ROOSENDAAL - Burgemeester Han van Midden van de gemeente Roosendaal maakt zich ernstig zorgen na de vierde overval op een tankstation in zijn stad in korte tijd. Hij roept iedereen op die mogelijk iets weet niet te aarzelen en naar de politie te stappen of dat te melden via Meld Misdaad Anoniem. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.