Herstelde beelden onthuld in Emile van Loonpark, ’Echt een verrijking’

UPDATE VIDEO + FOTOALBUMROOSENDAAL - De twee herstelde beelden Hercules en Omphale zijn woensdag na een afwezigheid van een aantal jaar teruggeplaatst in het Emile van Loonpark in Roosendaal.  Donderdagmiddag werden de beelden onthuld door wethouder Toine Theunis met de hulp van twee kinderen.

Volledig scherm
Onthulling van beelden in Emile van Loonpark in Roosendaal door wethouder Theunis. Foto Alfred de Bruin © BN DeStem
Volledig scherm
De gerestaureerde Hercules wordt onder toeziend oog van Omphale op een vrachtwagen getakeld op weg naar het Emile van Loonpark in Roosendaal. Raymund Bervoets restaureerde de beelden nadat ze door vandalen zwaar waren beschadigd. Foto Pix4Profs-Ron Magielse © Pix4Profs-Ron Magielse

De beelden zijn een aantal jaar geleden uit het park gehaald, nadat ze beiden waren vernield. De beelden en sokkels zijn door de Bredase restaurateur Raymund Bervoets in zijn atelier in Breda hersteld. Met een vrachtwagen zijn ze woensdagmorgen naar Roosendaal gebracht.

Met behulp van een kleinere wagen van de gemeente en een kraan zijn eerst Hercules en daarna Omphale zorgvuldig in de loop van woensdag op hun plekken gezet.  ,, De beelden wegen 600 kilo en de sokkels 900 kilo. Samen 1500 kilo moeten dus precies in de gaten geplaatst worden, die daarvoor gemaakt zijn. Met de hele afwerking van de kunstwerken zijn we bijna een dag bezig.”

(Bekijk het Emile van Loonpark aan het begin en einde van de dag, verhaal gaat verder onder foto)

Bervoets is erg tevreden over ‘zijn beelden’ in het park. ,,Ik vind het echt een verrijking, de beelden geven het park meer cachet. De uitstraling wordt weer een stuk sjieker door de monumentale beelden terug te zetten.”

De officiele onthulling van de beelden was donderdagmiddag bij de vijver van het Emile van Loonpark door wethouder Toine Theunis. ,,Een mooie afsluiting van een prachtig project voor mij,” vertelt Bervoets 

Volledig scherm
Het terugplaatsen van de twee herstelde beelden Hercules (op de foto) en Omphale bij de vijver in het Emile van Loonpark in Roosendaal. Foto Pix4Profs/Peter van Trijen, © Pix4Profs/Peter van Trijen

,,Ik moet eerlijk zeggen dat de beelden er prachtig bijstaan. Misschien raar, maar in mijn atelier heb ik ze alleen van dichtbij gezien. Om een idee te krijgen hoe groot ze zijn ben ik zelfs een paar keer op de grond gaan liggen. Maar zo hoog op de sokkels komen Hercules en Omphale prima tot hun recht vind ik.”

Het duo Hercules en Omphale staat weer op de vertrouwde plekken bij de vijver in het park. De beelden zijn jaren geleden uit het park gehaald, nadat ze allebei vernield waren. Omphale werd in oktober 2011 tot boven de knieën afgehakt door vandalen, Hercules werd daarvoor al onthoofd.

(Tik op foto voor groot formaat Fotoalbum)

Volledig scherm
Onthulling van beelden in Emile van Loonpark in Roosendaal door wethouder Theunis. Foto Alfred de Bruin © BN DeStem
Volledig scherm
Emile van Loonpark zonder beelden. Foto Alfred de Bruin © BN DeStem
Volledig scherm
Emile van Loonpark met beelden. Foto Alfred de Bruin © BN DeStem
Volledig scherm
Onthulling van beelden in Emile van Loonpark in Roosendaal door wethouder Theunis. Foto Alfred de Bruin © BN DeStem