Interieur Heimolen Rucphen. De nieuwe eigenaren Ton Jaspers en Peter Jansen hebben de verlichting intussen aangepast.
Volledig scherm
Interieur Heimolen Rucphen. De nieuwe eigenaren Ton Jaspers en Peter Jansen hebben de verlichting intussen aangepast. © onbekend

Heimolen trapt af met kunstwedstrijd

RUCPHEN -  'Heimolen in beeld'. Dat is de naam van de kunstwedstrijd waarmee Ton Jaspers en Peter Jansen de jaaragenda van De Heimolen in Rucphen op zondag 14 oktober openen. 

Het tweetal kocht enige tijd geleden de molen van de gemeente voor een symbolisch bedrag om het monument voor de toekomst te kunnen behouden. Op de grond ernaast wordt een restaurant gebouwd dat naar verwachting in maart klaar is, in de molen zelf kunnen allerlei activiteiten worden gehouden.

Lokaal

,,We hebben diverse lokale tekenaars, schilders en fotografen benaderd om de Heimolen in beeld te brengen", zegt  Jaspers, die ook de galerie in het vroegere gemeentehuis runt. ,,Ik word vaak benaderd door mensen die 'iemand kennen die goed kan schilderen of tekenen'. Maar meestal zijn dat niet de werken die ik in de galerie wil hebben. Met deze wedstrijd bieden we een groep van lokale amateurs en professionele kunstenaars een podium."

Een vakjury en een publieksjury (ook via Facebook) zullen bepalen wie de winnaar wordt van de wedstrijd. De werken zijn zondag 14 oktober vanaf 15 uur te zien en dan wordt ook de winnaar bekend gemaakt. Van het winnende werk van De Heimolen wordt een reproductie gemaakt (digigraphy) die mensen kunnen kopen. 

In 2015 was de jury van de 'Hollandsche Molen' in Rucphen en maakt filmopnames van de Heimolen.
Volledig scherm
In 2015 was de jury van de 'Hollandsche Molen' in Rucphen en maakt filmopnames van de Heimolen. © Edmund Messerschmidt / Het Fotob

Het klimaat in de molen is te vochtig om de kunstwerken lang te laten hangen, bovendien is ook de beveiliging nog een probleem. Maar wat intussen al wel op orde is, is de verlichting. ,,We willen er een gezellige middag van maken en dat wordt lastig met tl-licht. Die buizen hebben we vervangen door spotjes die voor een meer sfeervolle ambiance zorgen."