Volledig scherm
De oorkonde uit 1275, het ontstaan van Gastel. © Nvt

Heemkring gaat terug naar de oorsprong van het Land van Gastel in de 13e eeuw

OUD GASTEL- In de lange aanloop naar het 750 jarig bestaan van Oud Gastel in 2025 gaat heemkundekring Het Land van Gastel deze donderdag terug naar de oorsprong van het dorp. Het bestuur heeft Evert Jan van de Kaa gevraagd een voordracht te geven over Marsilius, in de dertiende eeuw de eerste pastoor van Gastel. 

Van de Kaa heeft zich verdiept in de vroegste geschiedenis van het dorp. Dat deed hij aan de hand van geschreven bronnen, zoals oorkonden. Oudheidkundig bodemonderzoek zou wat hem betreft nog meer aan het licht kunnen brengen, maar als particulier onderzoeker is dat onbetaalbaar. 

De spreker heeft het eeuwen oude testament van Marsilius doorgeakkerd. Dat geeft volgens hem een beeld van het Middeleeuwse erfrecht, waarin onderscheid gemaakt wordt tussen geërfde en zelf verdiende goederen. Maar het testament biedt vooral een inkijkje in de publieke moraal en het maatschappelijk leven in de periode richting de late Middeleeuwen. De oudst bekende akte van Gastel stamt uit 1275. Een jaar later draagt Arnold van Leuven, heer van Breda, het patronaatsrecht over aan pastoor Marsilius. Van de Kaa komt ook met feiten, die bij het schrijven van het gedenkboek 700 jaar Gastel in 1975 nog niet bekend waren.

De lezing is in dorpsmuseum In De Drie Snoeken aan de Dorpstraat 50, direct na de algemene ledenvergadering. Aanvang 19.30 uur.

  1. Kroniek van bevrijding West-Brabant nu in boekvorm
‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’
    PREMIUM

    Kroniek van bevrijding West-Bra­bant nu in boekvorm ‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’

    WEST BRABANT - Een kroniek van de bevrijding van West-Brabant, van dag tot dag. Niet eerder bracht deze krant zo'n gedetailleerde reconstructie als afgelopen najaar. Vanaf 1 oktober, de dag dat de Poolse bevrijders Baarle-Nassau binnen kwamen tot 9 november toen de laatste Duitse bezetters zich overgaven in Moerdijk. Journalist Henk van Ingen (48) dook in de archieven, trok zich terug in een vakantiehuis en schreef in 36 afleveringen hoe West-Brabant onder het juk van de Nazi's vandaan kwam. De verhalen werden 'gevreten’. Auteur Van Ingen kreeg voortdurend de vraag of er geen boekje van te maken valt.