Een artist's impression van hoe het hofje er uit kan gaan zien.
Volledig scherm
Een artist's impression van hoe het hofje er uit kan gaan zien. © The Æsthetics

Harderwijkse studenten bouwen een Vriendenhofje in Roosendaal: ‘Kan er in een jaar staan’

ROOSENDAAL - Een klein hofje met vijftien huizen: acht levensloopbestendige bungalows voor senioren en zeven starterswoningen met drie verdiepingen. En een gezamelijke ruimte, waar jong en oud samen kunnen komen voor spelletjes of gewoon een praatje. 

Dat is het idee achter het Vriendenhofje, een nieuw wijkje dat een team van derdejaars studenten bouwkunde en architectuur aan het Landstede mbo van Harderwijk in Roosendaal wil realiseren. 

Circulair

Het Vriendenhofje vanuit de lucht.
Volledig scherm
Het Vriendenhofje vanuit de lucht. © The Æsthetics

Dat hofje - dat De Heerlijkheid BuitenGewoon moet gaan heten - komt bij een boerderij aan het Hollewegje, aan de noordkant van de Tolbergvijver.

,,Die eigenaren hebben ons benaderd met de vraag of wij dit kunnen realiseren’’, zegt Felix de Grip (18) van die zevenkoppige groep studenten. Ze noemen zich de The Æsthetics. 

Bijzonder volgens De Grip is dat het Vriendenhofje volledig circulair gebouwd wordt. Dat houdt in dat zowat alle materialen herbruikbaar zijn, maar ook dat het gebouw flexibel is. De Grip: ,,De huizen worden in een fabriek gemaakt en hiernaartoe vervoerd. Als de eigenaar er vanaf wil, kunnen de huizen in zijn geheel verplaatst worden.’’ 

De seniorenwoningen worden waarschijnlijk huur, de starterswoningen koop. Prijzen zijn echter nog niet bekend. 

Wedstrijd

Met dat project doen de studenten mee aan de landelijke wedstrijd SMARTCirculair, een speciale ontwerpwedstrijd voor studenten.

Maar die hoeft wat De Grip betreft niet gewonnen te worden, om het Vriendenhofje te realiseren. ,,Na 22 mei gaat een jury zich over alle plannen buigen, maar wij willen het nu gaan realiseren ook.’’

‘Rare tijden’

Volgens De Grip zou het hofje er al binnen een jaar kunnen staan. De gemeente Roosendaal - met duurzaamheid hoog in het vaandel - zou namelijk ook enthousiast zijn.

Het is echter alleen nog wachten op groen licht van de provincie: ,,Het gaat namelijk wel om bouwen in het buitengebied. Dat ligt altijd wat lastiger. En het is nu ook een beetje een rare tijd.’’