Volledig scherm
Lia de Visser van Axxicom aan het werk. © EDMUND MESSERSCHMIDT

Harde garantie thuiszorg: huishoudelijke hulp wordt geregeld door Axxicom

ROOSENDAAL - Wethouder Corné van Poppel gaf de Roosendaalse thuiszorgmedewerkers, hun cliënten en de lokale politiek gisteravond de harde garantie dat de huishoudelijke hulp vanaf 1 juli volgens de afspraken wordt geregeld door de nieuwe thuiszorgorganisatie Axxicom.

,,Op 1 juli weten we 100 procent zeker dat het goed geregeld is, de signalen zijn dat het goed komt. Mocht het verkeerd lopen en Axxicom houdt zich niet aan de afspraken, dan heb ik middelen en die zal ik ook gebruiken. Desnoods ontbinden we het contract met Axxicom", zegde hij toe om de onrust enigszins in te dammen.

Protest
Van Poppel wilde vooral het vertrouwen uitstralen dat er geen reden is tot paniek. Hoewel die er wel is. Bij de ruim dertig medewerkers tijdens het protest op de Markt voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. En bij enkele politieke fracties. Zij vrezen dat de zorg per 1 juli niet goed is geregeld, dat medewerkers hun baan verliezen en cliënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Axxicom mag na een aanbesteding de hulp in de huishouding gaan verzorgen in de wijken Tolberg, Kroeven, een deel van Langdonk en Nispen. De gemeente Roosendaal voert keukentafelgesprekken met de cliënten en medewerkers kunnen solliciteren bij Axxicom. Waar mogelijk blijven zij gekoppeld aan de cliënten die vaak een vertrouwensband met de medewerkers hebben.

 ,,De weg die wordt bewandeld is nieuw, onrust is daar onderdeel van. De paniek ontstaat doordat aannames worden gedaan en men zich niet op de feiten baseert", zei Van Poppel tegen de oppositiepartijen VLP, D66, PvdA en GroenLinks. 

Zij dienden een motie in waarin de afkeuring werd uitgesproken over het college en meer in het bijzonder wethouder Van Poppel over de wijze waarin hij zich tot op heden in dit dossier heeft gehandeld. VLP-voorman Arwen van Gestel had meerdere bezwaren, onder meer dat er in de aanbesteding geen ontbindende voorwaarde is opgenomen over bijvoorbeeld de keuzevrijheid voor de cliënten.

Van Poppel herhaalde gisteravond dat die keuze er wel degelijk is. Cliënten kunnen zorg afnemen van Axxicom, een onderaannemer of hun persoonsgebonden budget (PGB) gebruiken om zelf zorg te regelen.