Volledig scherm
Stunten op een vliegtuigvleugel © Richard Gesell

Handstandje op een dubbeldekker in de lucht

BOSSCHENHOOFD - In Engeland zien elk jaar zo'n zes miljoen mensen acrobatische toeren van vrouwen en mannen op vliegtuigvleugels. Als op Seppe straks 15.000 mensen het Breitling Wingwalkers-team komen bekijken, is de organisatie van de vliegshow al dik tevreden.

Dat aantal kwam ook op de vorige drie shows af op Breda International Airport zoals vliegveld Seppe officieel heet. ,,Als het weer goed is, gaan we dat aantal zeker weer halen", zegt Christel Prins. Zij is een van de zeven studenten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft die de show samen met  het vliegveld voorbereidt. Doel is promoten van de luchtvaart bij het Nederlandse publiek.  

Vanuit Groot-Brittannië komen twee dubbeldeks Boeing Stearmans-vliegtuigen, old-timers gebouwd rond 1930, maar voor de airshows in de Breitling-kleuren gespoten,  fel oranje. Twee vrouwen van een van de Wingwalkersteams laten vastgegespt op de vleugels van die toestellen hun kunsten zien: een handstand, op een been staan et cetera. 

Naast de stunts in de lucht is er ook op de grond allerlei vermaak. Zo zijn er bijvoorbeeld een Chinook- en een Apachehelikopter van de Koninklijke Luchtmacht te zien. Studenten van de TU tonen een elektrische auto, een raket om het hoogterecord mee te breken en een auto die op waterstof rijdt. Op de 'airmarket'  zijn onder andere miniatuurvliegtuigjes, speelgoed en badges te koop.

De luchtshows zijn zaterdag 2 september tussen 12.30 en 16.15 uur, het vliegveld is van 11 tot 18 open voor publiek.  

  1. Kroniek van bevrijding West-Brabant nu in boekvorm
‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’
    PREMIUM

    Kroniek van bevrijding West-Bra­bant nu in boekvorm ‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’

    WEST BRABANT - Een kroniek van de bevrijding van West-Brabant, van dag tot dag. Niet eerder bracht deze krant zo'n gedetailleerde reconstructie als afgelopen najaar. Vanaf 1 oktober, de dag dat de Poolse bevrijders Baarle-Nassau binnen kwamen tot 9 november toen de laatste Duitse bezetters zich overgaven in Moerdijk. Journalist Henk van Ingen (48) dook in de archieven, trok zich terug in een vakantiehuis en schreef in 36 afleveringen hoe West-Brabant onder het juk van de Nazi's vandaan kwam. De verhalen werden 'gevreten’. Auteur Van Ingen kreeg voortdurend de vraag of er geen boekje van te maken valt.