Arrvia stadsbus
Volledig scherm
Arrvia stadsbus © fotoburo bolsius/jan zandee

Halderbergse scholieren kunnen met de Voor-Elkaar-Pas zelfstandig naar school

OUDENBOSCH - Gewoon met de bus naar school in plaats van met de taxi. Bijna dertig middelbare scholieren uit Halderberge krijgen de kans om zelfstandig met het openbaar vervoer naar school te gaan.

De gemeente sluit een overeenkomst met vervoerder Arriva om zelfstandig reizen voor deze doelgroep mogelijk te maken. Momenteel maken 56 Halderbergse middelbare scholieren gebruik van het leerlingenvervoer. Arriva biedt nu de zogenoemde ‘Voor Elkaar Pas’ (VEP) aan. Het is een OV-chipkaart tegen een vast abonnementstarief, die wordt aangeschaft door de gemeente. Daarmee kunnen jongeren, vallend onder het leerlingenvervoer, zelfstandig reizen. De speciale pas wordt in andere gemeenten in Nederland ook toegepast op ander ‘doelgroepenvervoer’ zoals ouderen en de wet maatschappelijke ondersteuning. Halderberge beperkt zich vooralsnog tot de middelbare scholieren. Ook basisschoolleerlingen, reizend van huis naar scholen voor speciaal onderwijs, blijven gebruik maken van de taxibusjes. Die groep bestaat in Halderberge uit zo'n 150 kinderen.

Begeleider

Voor wie in de Arrivabus toch enige begeleiding nodig heeft, zit er bij de VEP een begeleiderspas inbegrepen. ,,De begeleider kan gratis meereizen om toe te werken naar zelfstandigheid. Dat kan een familielid zijn, maar ook één van onze ambtenaren‘’, aldus wethouder Jan Mollen. ,,Doel is wel om de zelfredzaamheid van de leerlingen te bevorderen en daarmee beter aansluit op zijn of haar toekomst.‘’ 

In overleg met de ouders en op basis van de Verordening Leerlingenvervoer wordt gekeken welke leerlingen in aanmerking komen. Een eerste inschatting leert dat 28 leerlingen de overstap van de Dutax-taxibusjes naar het openbaar vervoer van Arriva kunnen maken. Mollen: ,,Er zit ook een financiële component aan het verhaal, maar dat heeft in dit leerproject geen prioriteit.‘’

De wethouder meldt dat de overeenkomst geldt voor het schooljaar 2019-2020. Daarna bekijkt het college of de VEP een vervolg krijgt.