Halderbergse horeca wil sterke talenten kweken én behouden
OUD GASTEL - Het klinkt tegenstrijdig om in een tijd dat twintig procent van de horecazaken de crisis niet zal overleven, in te zetten op het opleiden van sterke horecakrachten. Toch is dat wat acht Halderbergse horecazaken samen met het Markland College gaan doen.
Dinsdag was de aftrap van het project ‘Sterk Horeca Onderwijs Halderberge’. Aan een fraai gedekte tafel in 't Veerhuis schenken Ivy Klaassen (14) uit Standdaarbuiten en Kay-Dee Tjin-A-Koeng (15) een wijntje in. Puur voor de foto, want het is nog vroeg. Het is de symbolische start om leerlingen uit het middelbaar onderwijs warm te laten lopen voor een baan in de horeca. En dan liefst later in de Halderbergse horeca.
Waarom niet ook voor de horeca?
Economische Koepel Halderberge was bereid een startsubsidie te verlenen
Terwijl de twee jonge obers hun stinkende best doen, legt Tim Berendsen van hotel Bovendonk uit dat hij getriggerd was door de onderwijscampagne ‘Sterk Techniek Onderwijs’ op het Markland College. ,,Ik dacht, waarom doen we in onze branche niet hetzelfde? Contact gelegd met rector Michiel Maas van de school en toen zaten we al snel op één lijn.‘’
Om het initiatief handen en voeten te geven, werd ook de Economische Koepel Halderberge ingeschakeld. Berendsen: ,,Zij waren bereid een startsubsidie te verlenen mits het geen een-tweetje tussen school en Bovendonk ging worden. Daarop zijn we mijn collega's in Halderberge en ook de gemeente gaan benaderen.‘’
Praktijkwerkplekken
Gevolg is dat dit schooljaar 25 Vmbo-leerlingen een praktijkwerkplek krijgen. Behalve bij Bovendonk en ‘t Veerhuis is dat bij De Reiskoffer, brasserie Tivoli, Gastel Sfeer, D'n Halder en De Haard. ,,We beginnen op kleine schaal‘’, zegt docent horeca Sebastian Nijmeier, ,,De eerste acht leerlingen beginnen vandaag op drie verschillende plekken. Gedurende vijf weken lopen ze elke dinsdag mee bij één van de deelnemende horecazaken. Zo krijgen ze alle facetten van het vak mee.‘’
De initiatiefnemers onderstrepen het belang van goede horeca in relatie tot het toerisme in Halderberge. Berendsen, ook betrokken bij Visit Halderberge, weet dat als geen ander. ,,Misschien is het niet de makkelijkste tijd om bij jongeren interesse te kweken, maar op de langere termijn zal de sector opveren. Met de praktijkervaring die de leerlingen opdoen kunnen ze doorstromen naar het regionale Mbo-horecaonderwijs. Het is aan ons om ze een warm nest aan te bieden en de horecatalenten voor Halderberge te behouden. Zo investeren we in onze eigen toekomst‘’, aldus Berendsen.
Misschien is het niet de makkelijkste tijd om bij jongeren interesse te kweken, maar op de langere termijn zal de sector opveren
Basketballer
Ivy ziet zich later wel een eigen concept-store beginnen. ,,Een lunchroom bijvoorbeeld al zal ik toch eerder in de stad dan in een dorp gaan zitten.‘’ Kay-Dee wil best een bijbaantje in de horeca, maar zijn grote droom is om vooral basketballer in Amerika te worden. ,,Ik speel nu in België, ik groei nog door tot 1.95 meter. Maar deze eerste dag in 't Veerhuis is leuk en leerzaam tegelijk.‘’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wil Roosendaal wel 100.000 of meer inwoners?
ROOSENDAAL - Waarom moet Roosendaal doorgroeien naar een stad van meer dan 100.000 inwoners? Wie wil dat? Zijn er in de stad wel genoeg voorzieningen, zoals scholen en winkels, om een groei van 22.000 inwoners op te vangen? -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Stukje vlees van 't Vleeswienkeltje wordt voortaan ook geserveerd aan tafel bij bistro De Beenhouwer
SCHIJF - Voor de bourgondische hamburger van 't Vleeswienkeltje rijden hele volksstammen graag een stukje om naar Schijf. Nu nog verkopen Marvin de Beer en partner Debbie Balemans het ambachtelijk vlees over de toonbank, maar vanaf zaterdag ook geserveerd op een bordje in hun dan te openen bistro De Beenhouwer. -
PREMIUMonderscheiden
Thijs Graste is toch wel trots op zijn onderscheiding: ‘Vrijwilliger zijn zit in je DNA’
OUDENBOSCH - Vrijwilliger zijn heeft Thijs Graste (67) van huis uit meegekregen. ,,Mijn opa en vader kregen eerder ook al een lintje en nu ik ook. Het zit in je DNA.’’ -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
PREMIUM
Erica heeft zeldzaam syndroom van Tietze: ‘Ik heb 24 uur per dag pijn’
De eerste keer dat Erica Mulders-de Wild pijn in haar borst voelde, dacht ze aan een hartinfarct. De 47-jarige Sprundelse bleek het syndroom van Tietze te hebben. Een zeldzame aandoening waar nog geen oplossing voor is. ,,Ik leef op morfine en tramadol.” -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Bokser Luuk Elzinga geeft clinic aan Oekraïense vluchtelingen: ‘You are not a lantaarnpaal’
ROOSENDAAL - ,,Move, move! You are not a lantaarnpaal!’’ De energie spat ervan af bij de boksclinic die bokser Luuk Elzinga uit Steenbergen aan een kleine groep Oekraïense vluchtelingen geeft.