Volledig scherm
© ANP

Halderberge wil dat CBR haar zaakjes snel op orde heeft

OUDENBOSCH - Burgemeester en wethouders van Halderberge gaan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aanschrijven op de gebrekkige dienstverlening. Het college doet dat op aanraden van de voltallige gemeenteraad.

Jurgen Pertijs (Lokaal Halderberge) zei aan het eind van de raadsvergadering donderdag geschrokken te zijn van de berichtgeving over het CBR. ,,De administratieve problemen zijn kennelijk zo groot dat sommige beroepschauffeurs noodgedwongen thuis zitten. Ook mensen, die een gezondheidsverklaring moeten overleggen, kampen door de druk bij het CBR met wachttijden langer dan vier maanden.‘’

In BNDeStem verschenen onlangs berichten van medewerkers die hun baan dreigen te verliezen omdat het CBR niet snel genoeg de formulieren terugstuurt. In totaal zou gaan om liefst 1200 Nederlandse beroepschauffeurs, die afgelopen jaar in moeilijkheden raakten bij het verlengen van hun rijbewijs.  Het CBR wijt de achterstanden aan de overstap van papier naar digitaal en aan de vergrijzing. In geval van dat laatste stijgt het aantal gezondheidsverklaringen.

Pertijs weet niet in hoeverre inwoners in Halderberge al getroffen zijn. ,,Het lijkt misschien ver van ons bed, maar als je na gaat dat onze burgers voor een nieuw rijbewijs 39,75 euro neertellen en daar bovenop eventueel nog eens 37,80 euro voor een gezondheidsverklaring. Dit zijn prijzen waarbij een inwoner een bepaalde mate van kwaliteit en klantgerichtheid mag verwachten. Wij zeggen in Halderberge altijd dat de dienstverlening voorop staat. Met reisdocumenten is onze service onlangs zelfs verhoogd met het aan huis afleveren.’'

Pertijs diende een zogeheten motie in waarin hij het college opriep een dringend signaal af te geven de chaos bij het CBR een halt toe te roepen. In navolging van alle partijen ondersteunde ook wethouder Jan Mollen de motie van harte. Hij moest vorig jaar ook bijna een half jaar wachten op zijn hernieuwde rijbewijs. ,,Gelukkig bijtijds ingediend, zodat het niet verlopen was.‘’ De trage werkwijze wekte ook bij Mollen verbazing: ,,CBR legt de schuld bij de automatisering, maar dan zou je toch juist meer efficiency verwachten?‘’ Halderberge hoopt dat vanuit meer gemeenten hetzelfde signaal wordt afgegeven. ,,Eigenlijk moeten álle gemeenten een oproep doen‘’ suggereerde Gert Logt (VDG).

Terwijl het college de boodschap overnam, trokken diverse raadsleden de portemonnee om te controleren tot wanneer hun rijbewijs geldig was.