Volledig scherm
De lichtmast. © geen

Halderberge waarschuwt de ‘onverlichte’ fietser

OUDENBOSCH - Wie met goede verlichting op de fiets in het donker rijdt, riskeert 17 procent minder kans op een ongeval. Om met name scholieren hierop te wijzen, heeft het bedrijf Solar Safety lichtgevende palen ontwikkeld met daarop een fiets en de tekst ‘ik val op’.

De gemeente Halderberge is door de provinciale verkeersveiligheidscampagne ‘Brabant gaat voor NUL verkeersdoden’ samen met Mill en Cuijk uitverkozen om de lichtmasten te laten plaatsen.

Aanfloepen

Dat gebeurt op vijf plaatsen in de gemeente, voor elk dorp eentje. De lichtpaal in Oudenbosch staat op het Jan Gielenplein. Ook in de andere dorpen is een centrale plaats gekozen, waar veel fietsers langs komen of bij scholen. Dinsdagmorgen 5 februari floept wethouder Jan Mollen van Halderberge de lichtpaal aan. Dat gebeurt om acht uur 's ochtends, als het nog donker is.

Zichtbaarheid

De publiekscampagne ‘Brabant gaat voor NUL verkeersdoden’ maakt weggebruikers bewust van hun eigen gedrag in het verkeer. Het is het vierde jaar dat de provincie aanstuurt alert te zijn in het verkeer. In voorgaande campagnes werd aangespoord de ogen op de weg te houden en dus niet op het mobieltje. Daarna volgden campagnes gericht tegen alcohol, drugs en medicijnen in combinatie met deelname aan het verkeer. Vorig jaar lag de focus op snelheid, dit jaar op zichtbaarheid.

Vorig jaar deed Halderberge ook mee aan de acties. Toen door het plaatsen van een snelheidsmeterspaarpot bij basisschool De Klinkert. Bestuurders, die zich aan de maximumsnelheid houden van dertig kilometer per uur, werden geturfd. Elke 'brave’ chauffeur zorgde ervoor dat de virtuele spaarpot gevuld werd. Het aantal hardrijders daalde aanzienlijk. De provincie beloont deze campagne vervolgens via de gemeente door een bijdrage te leveren aan bijvoorbeeld speeltoestellen voor de aangrenzende school.

Brabant was in 2017 met 98 verkeersslachtoffers trieste koploper in ons land. Ook qua dodelijke fietsongelukken spant de provincie de kroon. Dat waren er twee jaar geleden 35. Voor verkeersgedeputeerde Christophe van der Maat alle reden om met de campagne voor de nul te blijven gaan.