Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Halderberge loopt in pas met huisvesten statushouders

OUDENBOSCH - Tevredenheid bij het gemeentebestuur van Halderberge nu gebleken is dat de taakstelling voor het huisvesten van statushouders vorig jaar gehaald is. Halderberge kreeg de opdracht een huis te bieden aan 75 mensen met een verblijfsvergunning.

In de eerste helft van het jaar 35 personen, vanaf de zomer nog eens 40 personen. Aanvankelijk leek het erop dat de gemeente in samenwerking met Vluchtelingenwerk de opdracht pas in het eerste kwartaal van dit jaar kon vervullen. ,,Inmiddels hebben we in de eerste week van januari alle statushouders kunnen huisvesten'', zegt wethouder Jan Paantjens.

Bovendien is er meer spreiding onder de kernen. Kreeg Oudenbosch in 2015 nog driekwart van de statushouders, vorig jaar lag dat op tweederde van het totaal. Voor de huisvesting waren 26 woningen nodig: twintig in Oudenbosch, tien in Hoeven en drie in Oud Gastel.

In Bosschenhoofd en Stampersgat zijn vorig jaar geen vluchtelingen met een verblijfsvergunning komen wonen. Het jaar daarvoor waren dat er in beide dorpen elk vijf. Het college blijft streven naar een goede spreiding over de vijf dorpen. ,,Maar we zijn afhankelijk van het woningaanbod vanuit het Woonkwartier.''

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff maakte onlangs bekend dat in de eerste helft van 2017 in het hele land 13.000 vergunninghouders een dak boven het hoofd krijgen. Voor Halderberge betekent dat 23 statushouders, fors lager dan de 35 van begin vorig jaar.