Volledig scherm
Willem Lengers werd een jaar geleden benoemd tot nieuwe kinderburgemeester. © Gerard van Offeren/Pix4Profs

Halderberge kiest woensdag de achtste kinderburgemeester

OUDENBOSCH - Het jaar van Willem Lengers zit er bijna op. Woensdag draagt de knaap uit Oud Gastel de ambtsketen over aan zijn opvolger. Want kinderburgemeester; dat ben je in Halderberge exact 365 dagen. 

In zijn beknopte ambtstermijn heeft burgemeester Lengers zich vooral ingespannen voor het milieu. Bij afvalprojecten, schoonmaakdagen en een enkele klimaatdiscussie was de kinderburgemeester prominent aanwezig. Vanaf vandaag mag een ander kind de ‘vaste’ burgemeester Jobke Vonk-Vedder assisteren.

Aanprijzen

Bij speciale evenementen zoals Koningsdag, sleuteloverdracht met carnaval en de intocht van sinterklaas staat de kinderburgemeester het college terzijde. Voor de grotendeels ceremoniële functie hebben zich drie basisschoolleerlingen kandidaat gesteld: twee meisjes en één jongen. Het zijn Ishak Darss van De Regenboog in Oudenbosch. Hij maakt op zijn school al deel uit van de leerlingenraad. Verder gaan Minke Laros van De Linde uit Oud Gastel en Eline van Alphen van TaLente eveneens uit Oud Gastel zich woensdagmiddag in de raadzaal van het gemeentehuis zo goed mogelijk aanprijzen voor de kiesraad onder voorzitterschap van Jobke Vonk.

De scholen uit Stampersgat, Hoeven en Bosschenhoofd doen eigenlijk nooit mee aan de verkiezingen. Het idee van een kinderburgemeester komt van Giel Janssen, de voorganger van Jobke Vonk. Als de kiesraad er woensdagmiddag uit komt, heeft Halderberge haar achtste kinderburgemeester.