Volledig scherm
Wethouder Thomas Melisse © geen

Halderberge kiest voor eigen aanpak vroegsignalering schulden

OUDENBOSCH - Inwoners met betalingsachterstanden moeten sneller hulp krijgen van de gemeente. Vijf van de zes gemeenten uit het D6-verband starten een pilot van drie jaar, de zogeheten Vroegsignalering Schulden.

In Moerdijk, Etten-Leur, Rucphen, Roosendaal en Zundert hopen ze zo te voorkomen dat hun inwoners grote schulden opbouwen. Halderberge doet als enige niet mee. Wethouder Thomas Melisse legt uit dat binnen het college besloten is de vroegsignalering te integreren in de huidige aanpak van schuldhulpverlening. ,,We maken er geen aparte aanpak van. Concreet verzamelen we meldingen, die binnenkomen ove betalingsachterstanden van onder andere energieleveranciers en de woningcorporatie. Daarop ondernemen we actie in de vorm van een telefoongesprek en huisbezoek. Opm deze manier zijn we er snel bij.‘’

Uit landelijke onderzoek blijkt dat een op de vijf huishoudens kampt met problematische schulden of het risico loopt die op te bouwen. Doorgerekend naar bijvoorbeeld de gemeente Halderberge komt dat neer op ongeveer 2.600 gezinnen. Vaak worden de problemen te laat onderkend en door schaamte zoeken mensen niet of te laat hulp. Hierdoor groeit de schuld snel en is het oplossen daarvan moeilijker.