Volledig scherm
Een elektrische bus van Arriva. © Arriva

Grote zorgen om buslijn Sprundel en St. Willebrord

RUCPHEN - Over een half jaar is er hopelijk helderheid over een alternatief vervoerssysteem waarbij reizigers met kleine busjes naar die ene overgebleven bushalte van Arriva voor Sprundel en St. Willebrord worden gebracht.

Dat zei wethouder René Lazeroms woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering van Rucphen. De lokale politici uitten daar opnieuw hun grote zorgen over het zogeheten 'strekken’ van de buslijnen waarmee de provincie Brabant en busbedrijf Arriva bezig zijn. Strekken wil zeggen via de kortst mogelijke route van A naar B. En dat betekent dat een aantal haltes komt te vervallen.

Haltes

De maatregel treft vooral de dorpen Sprundel en St. Willebrord  waar juist de meeste mensen opstappen. Diverse fracties drukten de wethouder op het hart zich keihard te maken om de pijn van het verlies van haltes zo veel mogelijk te verzachten.  Tosca Goorden van het CDA vond dat de notitie over het openbaar vervoer een visie ontbeert. ,,Er wordt geen maatwerk geleverd, terwijl dat nou juist nodig is. Wat ons betreft worden  ook de kleinste kernen Schijf en Zegge erbij betrokken.”

Volledig scherm
Tosca Goorden, CDA © Gemeente Rucphen

Buurtbus

Maar dat idee vond weinig weerklank. ,,Die dorpen hebben een eigen buurtbussysteem dat goed werkt en laten we daar nou niet aan gaan morrelen", vond Lazeroms. ,,Een alternatief vervoerssysteem zal dat buurtbussysteem ontkrachten. Ik wil me eerst richten op de problemen van Sprundel en St. Willebrord.”

Volledig scherm
Heidi Vos, D66 © TONNY PRESSER

Heidi Vos van D66 heeft er grote moeite mee dat provincie en Arriva ‘dicteren’ hoe het openbaar vervoer er uit komt te zien. ,,Zij willen lijn 312 strekken omdat ze willen bezuinigen en wij moeten er als gemeente 287.000 euro voor op tafel leggen. Laat de provincie het verplaatsen van de bushaltes zelf betalen.”

Quote

Provincie en Arriva willen bezuinigen, laat hen het verplaat­sen van de haltes betalen

Heidi Vos, Raadslid D66 Rucphen

Maar zo werkt het volgens de wethouder niet. Wel wilde hij er op voorstel van Vos tijdens het eerste overleg in januari op aandringen om de buslijn van NS-station Roosendaal naar NS-station Etten-Leur te laten rijden. Nu is de halte in Etten-Leur niet op het station en dat vinden veel reizigers, met name scholieren, onhandig. 

Bij stemming over het voorstel bleken alleen PVV en D66 tegen.  VVD, RVP, CDA en PvdA gingen akkoord.