Grote internationale drugsbende opgerold: 50 arrestaties, doorzoekingen in West-Brabant

Update & VideoHASSELT/SINT WILLEBRORD - In Nederland en België zijn tientallen verdachten opgepakt in het kader van een groot internationaal onderzoek naar drugshandel. Dat hebben de Nederlandse en Belgische politie donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in Hasselt. 

Volledig scherm
© Rene van der Lee

Het gaat om een grote drugsbende die onder leiding stond van John H. uit Sint-Willebrord. Deze drugsbende had, behalve op veel plaatsen in België, loodsen staan in onder meer Nispen.

De aanhoudingen kwamen na een groot aantal invallen in België en Nederland, op 8 januari. Daarbij werden in België veertien en in Nederland vijf mensen opgepakt. Het gaat om Belgen, Nederlanders en Serven. De bende hield zich bezig met de productie van en handel in xtc en amfetamine, en de handel in cocaïne.

West-Brabant

In Nederland doorzocht de politie deze week negen woningen, onder meer in Sint Willebrord, Roosendaal, Sprundel en Oudenbosch. De politie heeft onder meer 1,5 kilo amfetamine en een halve kilo springstof in beslag genomen.

Volgens de Belgische Federaal Procureur Frédéric Van Leeuw werden eerder ook in Malta vier koeriers opgepakt, onder wie twee Belgen. Zij zijn daar inmiddels veroordeeld tot negentien jaar cel.

John H.

In Scheveningen pakte de Nederlandse politie afgelopen september zeven mensen op, onder wie het kopstuk van de bende, John H. Dat gebeurde tijdens een grote drugstransactie. H. werd in 2003 veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugscriminaliteit. Ook moest hij toen een miljoen euro betalen.

Erg veel chemische stoffen

De Belgische politie kwam de bende op het spoor via een bedrijf in Lommel. Dit bedrijf had de aandacht getrokken omdat het erg veel chemische stoffen bestelde, die geschikt waren voor de productie van xtc en amfetamine.

Vervolgens vond de Nederlandse politie in Zeeland, Nispen, Waspik en Uden loodsen waar chemische producten werden opgeslagen voor de productie van synthetische drugs. In een loods in Zeeland vonden agenten ruim 52.000 liter drugsafval. In Ham en Hamont-Achel (B) vond de Belgische politie labs waar amfetamine werd geproduceerd.

Volledig scherm
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement