Grote brand bij bedrijvencomplex op Borchwerf in Roosendaal, forse schade bij transporteurs en groothandel

Update + Video'sROOSENDAAL - Bij een bedrijfscomplex aan de Bosstraat in Roosendaal, op bedrijventerrein Borchwerf, heeft in de nacht van zondag op maandag een grote brand gewoed. De brandweer was met veel voertuigen aanwezig om het vuur te bestrijden. 

Het gaat om een gebouw waarin drie zelfstandige transportondernemingen zijn gevestigd, Merktrans, RLD Trans en Ovvio, aan de kant van de Bosstraat. Ook BiBi's Beauty & Supplies, een groothandel in nagelproducten met de entree aan de Gastelseweg, maakt onderdeel uit van het gezamenlijke complex. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt, maar de schade voor alle vier de ondernemingen is enorm.

Volledig scherm
Brand Roosendaal © MaRicMedia / Christian Traets

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant meldde rond kwart over drie vannacht dat de sloopwerkzaamheden en het (na)blussen nog zeker enkele uren zou gaan duren. Een kwartier later werd het sein brand meester gegeven en hadden brandweerlieden het vuur onder controle.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De brand zorgt voor forse schade bij drie transportbedrijven Merktrans, RLD Trans en Ovvio in het complex aan de kant van de Bosstraat in Roosendaal. © Peter de Brie

Blussen aan beide zijden

Over de oorzaak van de brand, die kort voor middernacht ontstond in de nacht van zondag 10 op maandag 11 november, is ook nog niets bekend. De brandweer schaalde op naar ‘zeer grote brand’ en probeerde via beide zijden van het pand zo veel mogelijk vlammen te doven.

Het bedrijf Merktrans op nummer 44 is een van de getroffen firma's, bevestigt eigenaar Mesut Seker van het familiebedrijf. Seker is met zijn vader en broers ter plekke om te zien wat de brandweer nog weet te redden. Seker woont elders in Roosendaal en werd door zijn collega van Ovvio op nummer 40 gewaarschuwd. ,,We zijn erg geschrokken natuurlijk.”

Ontploffende lpg-tanks

Volgens Seker is het vermoeden dat de brand bij zijn buren van RLD Trans op nummer 42 is ontstaan. Daar is de constructie ook het diepst ingezakt. ,,Toen ik rond middernacht hier aankwam, zag ik eerst alleen maar grijze rook. Daarna werden de vlammen bij 42 steeds heftiger. Ik heb daar ook drie knallen gehoord. Waarschijnlijk ontploffende lpg-tanks van personenauto's bij het bedrijf van de buren.”

Twee vrachtwagens van Merktrans waren elders geparkeerd, maar binnen in de loods stond nog één vrachtwagen en een auto. ,,De brandweer probeert die nog te redden. Verder was er alleen een beetje voorraad en wat gereedschap binnen, maar vrijwel ons hele archief en administratie is verloren. We bestaan tien jaar en zitten zes jaar hier. Maar nu hebben we geen pand meer.”

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Brand Roosendaal © MaRicMedia / Christian Traets

Groothandel in nagelproducten

Ook het bedrijf BiBi’s Beauty & Supplies, dat aan de Gastelseweg-zijde van het complex is gevestigd, is getroffen door de brand. Eigenaar Stefan Konings verwacht niet dat zijn deel van het complex compleet afbrandt, maar ziet grote rook- en waterschade ontstaan.

,,We hebben een groothandel in nagelproducten”, legt Konings uit. ,,Die leveren we aan nagelstudio's in binnen- en buitenland. We hebben ook een eigen merk in de nagelbranche. Aan de achterkant van ons pand is ons magazijn, dat staat tegen de transportbedrijven aan. Dáár ligt onze voorraad cosmetica. Die gaat helemaal verloren, dat zie je zo. Die spullen kun je weggooien.”

Waakhond Daisy

Konings werd gewaarschuwd door vrienden die toevallig onderweg waren en rook zagen boven het pand aan de Gastelseweg. ,,Ze reden om en zagen dat het ook aan de Bosstraat echt mis was en belden mij om, even kijken, om 23.53 uur. Toen ben ik uiteraard meteen hierheen gekomen. Brand in ons pand was er niet, dan was ons alarm wel afgegaan. Maar er kwam wel rook binnen via de buren. En veel, je kon wel zien dat het niet om een aangebrande tosti ging.”

Ook zijn vrouw Bargje was enige tijd aanwezig op de plek des onheils. ,,Oma paste thuis op onze twee kinderen.” Waakhond Daisy was bij aankomst van Konings nog in het bedrijfspand aanwezig. ,,Die hebben we gelukkig tijdig eruit kunnen halen, ze is ongedeerd.” Het dier krijgt water en wat lekkers van de brandweerlieden. Koning staat er kalm, maar wel geraakt bij. 

,,Mijn vrouw en ik hebben onze zaak samen opgebouwd. We zijn nu vijf jaar bezig, sinds twee jaar zitten we hier. We hebben zo veel tijd en energie in deze nieuwe locatie gestoken. Toch een soort levenswerk. En dan dit. Hoe moeten we nu verder, wat moeten we allemaal regelen voor onze klanten. Het is gewoon klote.”

Bij daglicht

Net zoals de andere getroffen ondernemers, kan Konings weinig meer doen dan informatie over het pand doorspelen aan brandweerlieden, en toekijken hoe die de schade zo veel mogelijk proberen te beperken. Na het blussen en bij daglicht zal pas blijken hoe groot de ravage daadwerkelijk is.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Bij BiBi's Beauty & Supplies aan de Gastelseweg in Roosendaal, een groothandel die levert aan nagelstudio's, proberen brandweerlieden de schade aan het magazijn met cosmetica te beperken. © Peter de Brie

Wegen afgesloten

Om de brand ongehinderd te kunnen bestrijden, hebben de hulpdiensten de Bosstraat en de Gastelseweg afgesloten voor verkeer. De Veiligheidsregio verwachtte vannacht dat de straten nog zeker enige uren niet toegankelijk zouden zijn.

De brand in het bedrijvencomplex zorgde voor veel rookontwikkeling. De Veiligheidsregio raadde mensen in de omgeving aan om, mochten ze last krijgen van die rook, ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen.

Volledig scherm
Brand Roosendaal © MaRicMedia / Christian Traets
Volledig scherm
Brand Roosendaal © MaRicMedia / Christian Traets
Volledig scherm
De brand in Roosendaal treft meerdere transportondernemingen, die in feite onder één dak gevestigd zijn. © Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant
Volledig scherm
Brand Roosendaal © MaRicMedia / Christian Traets
Volledig scherm
Brand Roosendaal © MaRicMedia / Christian Traets