Groot architect Jac Hurks uit Roosendaal geëerd met jaarboek en expo

ROOSENDAAL - Het Hurksgenootschap ijvert al tien jaar om de vermaarde architect Jacques Hurks uit de vergetelheid te halen. Het komende half jaar kan heel West-Brabant eigenlijk niet meer om deze exponent van de Amsterdamse School heen. 

Het Hurksgenootschap pakt samen met de Stichting Ghulden Roos, het Tongerlohuys en Cultuurcluster Roosendaal uit met tal van activiteiten. Zondag presenteren stichting en redactie het 77e jaarboek van de Ghulden Roos. 

De 200 pagina's tellende uitgave is geheel gewijd aan de Amsterdamse school in West-Brabant oftewel 'bouwen met Jacques Hurks'. De architect leefde van 1890 tot 1977 en woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Roosendaal in de Ludwigstraat en Vughtstraat. 

(lees verder onder de foto's)

Voormalig woonhuis echtpaar Hurks, Ludwigstraat Roosendaal
Volledig scherm
Voormalig woonhuis echtpaar Hurks, Ludwigstraat Roosendaal © Hurksgenootschap
Kerk Liesbos, ontwerp Jac Hurks.
Volledig scherm
Kerk Liesbos, ontwerp Jac Hurks. © Hurksgenootschap

De tentoonstelling en presentatie van het jaarboek beginnen in de voormalige garage en meubelpaleis op het adres Molenstraat 1 tegenover het Tongerlohuys. Een bewuste keuze, want dit is één van de minstens 180 door Jacques Hurks ontworpen Roosendaalse panden. Zijn oeuvre is enorm en reikt verder dan alleen West-Brabant. Alice Roegolt, directeur van Het Schip, hoofdstedelijk museum van de Amsterdamse School, spreekt het openigswoord op deze verrassende locatie. Aansluitend wordt de tentoonstelling in het Tongerlohuys geopend. 

(Lees verder onder de foto)

Sint Josepkerk Roosendaal, ontwerp J. Hurks
Volledig scherm
Sint Josepkerk Roosendaal, ontwerp J. Hurks © Hurksgenootschap

In het komende jaar verschijnen nog meer publicaties over Hurks, er komt een lespakket, wandel- en fietsroutes en zelfs theatervoorstellingen in originele Hurks-panden. In het Tongerlohuys zijn films en foto's van de ontwerper te zien, maar ook meubels en maquettes uit de architectuur van het interbellum.

www.tongerlohuys.nl

Architect Jac Hurks
Volledig scherm
Architect Jac Hurks © Stichting De Ghulden Roos
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement