Volledig scherm
Wethouder Klaar Koenraad tussen de zonnepanelen op het dak van het JTC. © Alfred de Bruin

Groen licht zonnepark Evertkreekweg bij Roosendaal

ROOSENDAAL - De Deense investeringsmaatschappij Obton en projectontwikkelaar GreenIPP zijn blij dat ze in Roosendaal kunnen beginnen met de aanleg van een zonnepark aan de Evertkreekweg. Vorig week gaf de gemeenteraad de vereiste Verklaring Van Geen Bedenkingen af.

Anders Marcus is de grootste baas van Obton en hij zegt: ,,We zijn blij dat we met een innovatief land als Nederland kunnen samenwerken. Nederland heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen en we vinden het belangrijk daar een bijdrage aan te kunnen leveren.”

GreenIPP en Obton hebben met omwonenden in Roosendaal gesproken over de landschappelijke invulling van het park. Ook de natuurorganisatie IVN zat aan tafel. Met IVN is gepraat over het monitoren van van de bodemkwaliteit en de biodiversiteit. Vaak wordt gezegd dat de bodem onder de zonnepanelen verschraalt, maar de gemeente beweert juist dat de biodiversiteit door aanplant rijker wordt. 

Crowdfunding

Quote

We zijn blij dat we met een innovatief land als Nederland kunnen samenwer­ken

Anders Marcus, CEO Obton

Zo gauw de ontwikkelaar de SDE+-subsidie heeft ontvangen start een crowdfundingcampagne. Want geïnteresseerden kunnen financieel deelnemen in het project. Zij investeren een bepaald bedrag en profiteren jaarlijks van het rendement. De tegenover liggende Roosendaalse RoeiVereniging  krijgt als compensatie geld om te investeren in onder meer een CO2-reducerende waterpomp. 

Het zonnepark van 33,5 hectare wordt gebouwd tussen de Holderbergsedijk, de Evertkreekweg en de Nieuwe Roosendaalsche Vliet. Hier worden bijna 115.000 zonnepanelen geplaatst, die samen voldoende energie opwekken om 10.000 huishoudens van stroom te kunnen voorzien. Deze zonneweide in Roosendaal is een van de grootste van Brabant. Met de komst van het zonneproject kan 19.500 ton CO2-uitstoot per jaar worden voorkomen. 

Biodiversiteit

Van de 33,5 hectare die de zonneweide beslaat ligt 30 hectare in de gemeente Roosendaal en 3,5 hectare in de gemeente Steenbergen. Van het perceel wordt 25 hectare voor de zonnecellen gebruikt en de resterende 8,5 krijgt een landschappelijke invulling waardoor de biodiversiteit zal toenemen, aldus GreenIPP en Obton. 

Inspraak

De PvdA en de VLP waren het in de gemeenteraad niet helemaal eens met de plannen.  Volgens de fracties voldoen de plannen niet aan de voorwaarden van de gemeente zelf en van het waterschap. Wethouder Klaar Koenraad (GroenLinks) was het daar niet mee eens. Nu de gemeenteraad de Verklaring Van Geen Bedenkingen heeft afgegeven, krijgen andere betrokkenen, zoals omwonenden, provincie en waterschap, de kans hun mening te geven.