Volledig scherm
Bibliotheek VANnU in Roosendaal. © peter van trijen/het fotoburo

Groen licht voor bibliotheekfusie: VANnU en Het Markiezaat per 2020 samen verder

BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - Bibliotheken VANnU en Het Markiezaat fuseren per 1 januari 2020. De Raden van Toezicht van beide biebs hebben hier hun goedkeuring aan gegeven. 

Enige voorwaarde is dat er nog dit jaar een convenant over deze samenwerking op tafel moet liggen. Daarin moeten afspraken worden vastgelegd over zaken als hoe die samenwerking er precies uit komt te zien, maar ook over de kwaliteit en continuïteit van de verschillende diensten. 

Efficiënter werken

Volledig scherm
De glazen entree van de bieb in Bergen op Zoom. © thom van amsterdam

Het Markiezaat (Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht) en VANnU (Roosendaal, Halderberge, Moerdijk, Rucphen en Zundert) kondigden in februari van dit jaar aan de mogelijkheden naar een fusie te willen onderzoeken. 

Daardoor hopen beide organisaties efficiënter te kunnen werken en zich beter voor te kunnen bereiden op de veranderingen in de toekomst. ,,Naast de klassieke uitleenbibliotheek groeit de vraag naar een maatschappelijk en educatieve bibliotheek. Daarbij valt te denken aan zaken als media-opvoeding en de aanpak van laaggeletterdheid’’, aldus beide organisaties. 

‘Geen gevolgen voor personeel’

De nieuwe organisatie krijgt een verzorgingsgebied van zo'n 300.000 mensen in West-Brabant. Eerder benadrukten directeuren Harry van der Klink (Het Markiezaat) en Frédérique Assink (VANnU) dat de fusie niet ten koste zou gaan van het personeel. Ook het aantal vestigingen blijft gelijk, voor de gebruikers verandert er ook niks. Wel wordt er één directeur voor de nieuwe organisatie komen. Van der Klink en Assink gaven eerder allebei al aan dat niet te zullen worden.

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.