Volledig scherm
De bouw van Hofstede kan beginnen (foto is niet in Rucphen gemaakt). © ANP

Groen licht nieuwe wijk, zonder woonwagens

RUCPHEN - Er kan vaart worden gezet achter de bouw van zo'n 125 nieuwe woningen in Rucphen.

De gemeenteraad ging dinsdagavond akkoord met het bestemmingsplan dat de nieuwe woonwijk Hofstede juridisch mogelijk moet maken. 

Bezwaren

Er waren nogal wat bezwaren ingediend tegen het plan en dat leidde tijdens eerdere vergaderingen tot heel veel vragen. Er zouden te veel woningen gebouwd worden op het terrein tussen Kade, Pierestraat en Postbaan.  Ook was er onder omwonenden angst voor te weinig groen, te weinig speeltoestellen, een slechte toegankelijkheid voor verkeer en er waren zorgen om vijf standplaatsen voor woonwagens. 

Volledig scherm
Doorkijkje woonwagenkamp Helakkerstraat Rucphen, enkele jaren gelden. Vele jaren werd gesproken over ontmanteling omdat het vervuild zou zijn en niet meer van deze tijd. © Gerard van offeren

Die standplaatsen in Hofstede komen er in ieder geval niet omdat de VVD daar dinsdag tijdens de raadsvergadering een zogeheten amendement over indiende. De standplaatsen zijn niet nodig omdat er in Sprundel en St. Willebrord al nieuwe plekken voorzien zijn, zei woordvoerder Barry van de Luijtgaarden. In hetzelfde amendement werd ook opgenomen dat mensen die nu op het vervallen woonwagenterrein aan de Helakkerstraat  in Rucphen wonen, daar na de opknap kunnen blijven wonen. Het aanvankelijke plan was het terrein op te heffen.  

Steun

Beide onderdelen kregen voldoende steun van de andere partijen en werden overgenomen door het college van B en W. De PVV stemde tegen het amendement en tegen het geamendeerde bestemmingsplan Hofstede, hoewel ze wél voor de nieuwbouwwijk is. De fractie hamerde op het toewijzen van de sociale woningen binnen plan Hofstede aan ‘eigen inwoners’, maar zover is de procedure helemaal nog niet, zei wethouder René Lazeroms. 

Quote

De ontwikke­ling van Hofstede is een goede impuls voor woningbouw voor allerlei doelgroe­pen binnen onze gemeente

René Lazeroms, Wethouder Rucphen

,,We zitten nog in de ruimtelijke ordeningsfase", zei Lazeroms. ,,Te zijner tijd zullen we er allicht op terugkomen. De ontwikkeling van de wijk is in ieder geval een goede impuls voor de woningbouw voor allerlei doelgroepen binnen onze gemeente. Als er geen nieuwe bezwaren komen, kan het hopelijk snel gaan nu.”

Verkeersafwikkeling

De zorgen om de verkeersafwikkeling kon wethouder Lazeroms wegnemen door een ‘monitoring’ te beloven. ,,Volgens ons kunnen de huidige straten het verkeer daar best in goede banen leiden. We zullen dat tijdens de ontwikkeling van de wijk goed in de gaten houden. Indien nodig houden we tellingen en bieden we eventueel een pakket maatregelen aan.”