Griffier Han van Midden van Rotterdam wordt de nieuwe burgemeester van Roosendaal: ‘Fantastisch, surreëel zelfs’

VideoROOSENDAAL - Han van Midden (42) wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Roosendaal. Dat is donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering bekend gemaakt. Van Midden (lid van de VVD, maar niet politiek actief) is nu nog griffier van de gemeente Rotterdam. 

Van Midden was een van de elf kandidaten die reageerden op de vacature die ontstond vanwege het vertrek van zittend burgemeester Jacques Niederer. Die kondigde eind vorig jaar aan per 1 oktober 2019 te willen stoppen, hij is dan bijna negen jaar burgemeester van Roosendaal geweest. 

‘Fantastisch’

Quote

Roosendaal is een stad met een leuke, gemoedelij­ke sfeer. Met lieve mensen en een prachtige natuur

Han van Midden, per 1 oktober burgemeester van Roosendaal

Van Midden noemt zijn benoeming ‘fantastisch'. ,,Surreëel, zelfs. Ik heb het zelf ook pas net gehoord. Het was best spannend, het was lang wachten vanavond.’’

De geboren Amsterdammer kent Roosendaal nog in de tijd dat hij als adviseur zo nu en dan in West-Brabant actief was. ,,Een stad met een leuke, gemoedelijke sfeer. Met lieve mensen en een prachtige natuur.’’

Griffier

Han van Midden
Volledig scherm
Han van Midden © Twitter

Van Midden is van plan zo snel mogelijk naar Roosendaal te verhuizen. ,,Als zoon van een predikant ben ik als kind al vaak verhuisd. Toen ik ben gaan studeren ben ik in Rotterdam gaan wonen en via Den Haag en Leiden ben ik uiteindelijk in Rotterdam terecht gekomen.’’ Van Midden werkt daar sinds 2015 als griffier. Daarvoor werkte hij bij adviesbureau Deloitte en bekleedde hij verschillende adviesfuncties bij de gemeente Rotterdam. 

Persoon

Van Midden is niet getrouwd, maar woont samen met zijn vriendin Susanne (41) en hun twee kinderen Esther (9) en Max (6). In zijn vrije tijd houdt hij van koken, fietsen ('zou ik meer moeten doen’), reizen naar Schotland en lezen. Daarnaast is Van Midden ook maatschappelijk actief. Zo vertrekt hij vrijdagochtend als captain van het gemeentelijk team om mee te doen aan de Roparun. 

'Topburgemeester’

Quote

Door zijn aimabele karakter zal hij ook zeker een goede burgerva­der zijn

Eric de Regt, fractievoorzitter Roosendaalse Lijst

Fractievoorzitter Eric de Regt van de Roosendaalse Lijst, de grootste politieke partij in de gemeenteraad, noemt Van Midden ‘een krachtige kandidaat’. ,,Die zeker een topburgemeester wordt. En verfrissend. Het is zijn eerste burgemeestersambt, dus hij zal niet op de automatische piloot te werk gaan. En door zijn aimabele karakter zal hij ook zeker een goede burgervader zijn.’’

'Bruggenbouwer’

Quote

Een echte bruggenbou­wer in de Brabantse Delta

Arwen van Gestel, fractievoorzitter VLP

Partijleider Arwen van Gestel van Roosendaals grootste oppositiepartij VLP denkt dat Roosendaal met Van Midden de ultieme netwerker in huis heeft gehaald: ,,Regionaal gezien weet hij hoe de havensteden Rotterdam en Antwerpen werken, hij spreekt hun taal en kan daar voordeel uit halen. Een echte bruggenbouwer in de Brabantse Delta.’’ 

Proces

Van de elf kandidaten zijn er volgens Cor Gabriëls, voorzitter van de vertrouwenscommissie, uiteindelijk vijf op gesprek geweest. De eerste gesprekken vonden plaats op Papendal. Daar bleven drie sollicitanten van over voor een tweede gesprek. 

De vertrouwenscommissie is ook enthousiast over Van Midden. ,,Hij is actiegericht en toont lef. De heer Van Midden beschikt over kennis en inzicht over wat er in Roosendaal zou moeten gebeuren. Zijn kennis, netwerk en grootstedelijke ervaring zijn van meerwaarde voor Roosendaal’’, aldus voorzitter Gabriëls.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk brengt nu eerst een aanbeveling uit aan minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij bereidt het Koninklijk Besluit voor. Pas na ondertekening door de koning is de benoeming een feit. Verwacht wordt dat Van Midden op 3 oktober wordt geïnstalleerd.

Quote

Zijn kennis, netwerk en grootstede­lij­ke ervaring is van meerwaarde voor Roosendaal

Cor Gabriëls, voorzitter vertrouwenscommissie
Han van Midden
Volledig scherm
Han van Midden © ERIC FECKEN