Volledig scherm
Spoorbielzen. Foto Wikipedia

Goederenwagon strandt met vastgelopen rem op station Oudenbosch

OUDENBOSCH - Een goederenwagon met gevaarlijke stoffen strandde rond het middaguur op het station van Oudenbosch omdat de remmen waren vastgelopen. De rookontwikkeling waarmee dat gepaard ging, zorgde voor lichte stankoverlast op het nabijgelegen Halderbergse gemeentehuis. Om de stank te weren werd het ventilatiesysteem van het gemeentehuis enige tijd uitgezet, zegt een woordvoerster.

Volgens Pro Rail gebeurt het 'met enige regelmaat' dat remmen van goederentreinen vastlopen en oververhit raken. Woordvoerder René Vegter: "Het is niet gevaarlijk omdat de ketels waarin de te vervoeren gevaarlijke stoffen zitten, heel veel kunnen hebben. Die worden getest op van alles en nog wat. Na een afkoelingsperiode kan de trein gewoon weer doorrijden."

Welke stoffen er in de in Oudenbosch gestrande wagons zitten, zegt Pro Rail niet. Dat maakt de Veiligheidsregio doorgaans bekend omdat die de brandweer aanstuurt. In dit geval werd de brandweer wel gealarmeerd, laat een woordvoerster weten, maar hoefde ze niet in actie te komen. En zo blijft het onbekend wat voor stoffen er in de wagons zaten.

Volgens Vegter van Pro Rail heeft het reguliere treinverkeer van NS geen hinder ondervonden van het incident. Hoe het komt dat de remmen van goederenwagons regelmatig oververhit raken, weet hij niet. Rond half vier kon de trein weer verder rijden.