Zangeres Janne Scha trad met haar band op in de Koepelkerk. Het bleek met het oog op de akoestiek een hele uitdaging.
Volledig scherm
Zangeres Janne Scha trad met haar band op in de Koepelkerk. Het bleek met het oog op de akoestiek een hele uitdaging. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Gillende keukenmeiden in het tot punkhol omgetoverde kruithuis

Willemstad leren kennen op een andere manier? PopMonument was zaterdag via dertien muzikaal uiteenlopende popartiesten een prima kans.

PopMonument, was dat geen Bergs feestje? Dat klopt. De organisatie uit Bergen op Zoom weet echter dat dat gouden concept (popmuziek in monumentaal erfgoed) ook in andere plaatsen prima toepasbaar is.

Arnold Birkhoff, voorzitter promotie Willemstad, vertelt dat het evenement perfect in zijn monumentrijke stad past. Hij stelde direct zijn monumentale huis aan de Voorstraat 63 beschikbaar voor een intiem huiskamerconcert van Elly Kellner en Heather Bond. Hun stemmen smelten samen, het publiek geniet ademloos, de golden retriever vindt zoveel visite maar wat fijn.

Mauritshuis

In de bovenzaal van het Mauritshuis blijkt de akoestiek perfect voor de bijna middeleeuws aandoende akoestische gitaarmuziek van Jonas Meersmans, een troubadour zonder woorden. Qua akoestiek is het lastiger spelen voor de band van Janne Schra in een volgepakte Koepelkerk. De zangeres slaat zich er zuiver zingend lachend doorheen. ,,Lekker galmen om iedereen uit zijn depressie te halen.'' In het Oude Raadhuis is er een intiem optreden van de zichzelf op banjo begeleidende Broeder Dieleman. 

Zondagsrust

Met prachtige, in Zeeuw-Vlaams dialect gezongen liedjes over het geloof, verdriet dat nooit meer over gaat, aalscholvers en koolzaadvelden. Donkere teksten over een verbroken relatie zijn er bij de solo optredende Bony King of Nowhere. De galm in de Koepelkerk geven zijn stem, gitaarspel en effecten juist weidse effecten. Luide decibellen zijn er ook. Twee gillende keukenmeiden van Neighbours Burning Neighbours laten het tot punkhol omgetoverde Kruithuis bijna spontaan ontbranden en het op het oude nest teruggekeerde Iguana Death Cult geven PopMonument Willemstad precies het wild rockende, feestelijke slotakkoord dat het verdient. Tot 23.59 uur, om de zondagsrust niet in gevaar te brengen.