Giel Janssen: 'Het was grandioos'

OUDENBOSCH - Enthousiasme en optimisme moeten in de overheidswereld altijd de boventoon voeren. Dat zei Giel Janssen, die woensdag afscheid nam van zijn Halderberge. Vroegtijdig, want graag was hij door gegaan. Aan zijn verhuizing, die er maar niet kwam werd zijdelings wel gerefereerd. ,,Maar alleen dat item doet geen recht aan de manier waarop jij hier burgemeester bent geweest", zei loco-burgmeester Jan Paantjens. 

Het was in de volle raadzaal niets dan lof voor Janssen, die zelf ook herhaaldelijk zei een grandioze tijd te hebben gehad. Namens de gemeenteraad refereerde Jurgen Pertijs aan de tijd dat Janssen in 2011 aantrad. ,, Geen gespreid bedje, bestuurlijk en politiek niet het beste van Halderberge. Maar jij liet ons allemaal in de spiegel kijken, daarna hebben we een dikke streep getrokken in een langdurige discussie. Je vond dat we ons met de inhoud bezig moesten houden en niet met randzaken. Dat heb je niet meer los gelaten." Natuurlijk bracht hij het bijzondere optreden van Janssen tijdens de slotmanifestatie over overheidsparticipatie nog te berde. ,,Het was een ontdekkingstocht, die de burgemeester als toerist in korte gele broek maakte. Je bleef de hele avond in dat bijzondere pak, omdat de reis eigenlijk pas begon." Pertijs kwalificeerde Janssen als 'de juiste man op de juiste plaats en op het juiste moment.' 

Loco-burgemeester Jan Paantjens blikte terug op een veertigjarige carrière. ,,Je wordt niet herinnert als de burgemeester die zijn huis niet verkocht kreeg. Je hebt hier niet gewoond, maar je bent hier wel geweest. Ergens voor iemand zijn, is belangrijker dan ergens voor iemand wonen." Om de burgerparticipatie gestalte te geven, liet Paantjens kinderburgemeester Elise Rijpers een gedichtje voorlezen. ,,Kort geleden waren we nog samen bij sinterklaas. Maar nu moet u weg, helaas."

Uit  handen van Pertijs en Paantjens kreeg Janssen als cadeau een replica van de Gastelse kaart uit 1565. ,,Als oud-leraar aardrijkskunde is dat smullen." Namens de burgemeesterskring sprak Marjolein Mohr-van der Meer. Ze vond het beter een goede buur te hebben dan een verre vriend. ,,En Giel, jij was een hele, hele goede buur."

Het laatste woord was voor Janssen. ,,Ik gebruik het woord te vaak, maar het was hier echt grandioos. Tegen mijn opvolger zeg ik: neem je badpak mee. Ik kwam hier in een warm bad, ik verlaat Halderberge in een nog warmer bad." En tegen zijn vrouw: ,,Ik kom naar huis Claudine."

J