In het Tongerlohuys hangen 252 Roosendaalse iconen.
Volledig scherm
In het Tongerlohuys hangen 252 Roosendaalse iconen. © peter van trijen/pix4profs

Gezichten van Roosendaal, een woud van hangende iconen in Tongerlohuys

ROOSENDAAL - Het Tongerlohuys exposeert foto's van 252 Roosendaalsers en wil vooral verhalen binnenhalen met 'Iconen van Roosendaal'. ,,Nu kan het nog. Nu nog kennen mensen de Philips en Liga.''

Wie is Wim Rijnkels, ook wel Wim de Kwèèker genoemd? Hij is in ieder geval een van de 252 mensen die werden voorgedragen als icoon van Roosendaal en dus een plaatsje krijgt in de expositie die vandaag begint in het Tongerlohuys.

Groenteman

Wim komt er te hangen met alleen de schaarse info die over hem bekend is: groenteman 1940-2014. ,,Hij werd door één persoon voorgedragen", zegt Janine Verster, conservator van het Tongerlohuys. ,,Die wist niet meer over hem dan dit. Een portretfoto konden we niet achterhalen, vandaar een foto van een schap met groenten. De hoop is dat bezoekers van de expositie met verhalen komen over hem."

De hoop die Verster uitspreekt over Rijnkels, geldt eigenlijk voor alle 251 genomineerden. Het Tongerlohuys wil vooral verhalen binnenhalen met de tentoonstelling Iconen van Roosendaal, ondertitel Ons Facebookske, verwijzend naar het interactieve karakter ervan.

Het Tongerlohuys werd na de samenvoeging met de archiefdienst opnieuw ingericht. Als basis voor het nieuwe erfgoedcentrum werd voor iconen gekozen, mensen die belangrijk zijn of zijn geweest voor Roosendaal. De vaste expositie is rond vier iconen opgebouwd: het Ligameisje, de conducteur, meneer pastoor en burgemeester Schoonheijt. Daarnaast krijgen zes mensen die heel vaak genoemd werden een tijdelijke plek. Onder hen kroegbaas Sjef Boonen, vroedvrouw 'mevrouw' Oosterbos en kunst- en cultuurman Wim Schütz.

Iconen

Zanger en componist Jack Jersey (Jack de Nijs).
Volledig scherm
Zanger en componist Jack Jersey (Jack de Nijs). © Richard Gesell

Tot 20 augustus komen daar ook de 252 via Facebook voorgedragen iconen bij, onder wie Ad Vos, oud-voorzitter van Stichting Carnaval Roosendaal, oud-wethouder Conny Kerkhof-Mos, zanger Jack Jersey, zuster Ancilla Martens en filmmaker Jef Rademakers. Met de gezichtententoonstelling, een soort woud van aan het plafond hangende geplastificeerde foto's en korte teksten, wordt het startjaar van het omgevormde Tongerlohuys afgesloten.

,,De verhalen die Roosendalers hier achterlaten, komen op de website van het Tongerlohuys te staan. Wij hebben als erfgoedcentrum de taak om de geschiedenis te bewaren. Nu kan het nog. Nu kennen mensen de verhalen over het spoor nog, over Philips en Liga. Mensen en hun verhalen maken die geschiedenisbronnen meer dan een droge verzameling feiten."

Iedereen die werd voorgedragen krijgt een plek. ,,We hebben bewust geen selectie gemaakt, omdat achter iedereen een verhaal zit. Niemand wordt zomaar genoemd, daar is altijd een reden voor. In sommige gevallen hebben we helemaal geen portretfoto. Ik ken ze zelf niet allemaal, ook voor mij gaat er een leuke, nieuwe wereld open."

Hoogtepunt van het eerste jaar Tongerlohuys nieuwe stijl wordt het Storytelling Festival op 8 juli. In het hele complex zijn die dag voorstellingen, ludieke acties en muziek. Uiteraard worden er ook dan verhalen verteld. 

Donderdag 8 juni brengt Yinka Kuitenbrouwer de voorstelling Honderdhuizen waarvoor ze honderd mensen interviewde. De iconenexpositie is tot 20 augustus te zien.

De Trommelaeren van Roesendaele
Volledig scherm
De Trommelaeren van Roesendaele © Richard Gesell
Kinderboekenschrijver en onderwijzer Jac Linders
Volledig scherm
Kinderboekenschrijver en onderwijzer Jac Linders © Richard Gesell
Kunstenaar Wim Schütz
Volledig scherm
Kunstenaar Wim Schütz © Richard Gesell