Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeente Rucphen gaat door met ondersteunen mantelzorgers

RUCPHEN - Volgens de gemeente Rucphen verdienen mantelzorgers waardering. Daarom gaat zij in 2017 door met het ondersteunen van deze mensen. Dit proberen ze onder meer door een kortingssysteem voor bijvoorbeeld restaurants en tankstations en noodpas te gebruiken.

Mantelzorgers moeten volgens de gemeente zo lang mogelijk hun zorgtaak uitvoeren. Volgens wethouder Martien de Bruijn schenkt Rucphen veel aandacht aan deze zorgverleners. ,,We willen ze behoeden voor overbelasting,” vertelt ze. ,,Als wij weten welke Rucphenaren mantelzorg verlenen, kunnen we ze ondersteuning bieden.” Dan moeten ze natuurlijk wel in beeld komen. In Rucphen ondersteunt Stichting Groenhuysen mensen die vrijwillige en onbetaalde zorg geven.

Groenhuysen is ook de kracht achter het Mantelzorgsteunpunt Rucphen, waar mensen zich kunnen registreren als mantelzorger. Doen mensen dat, dan krijgen ze een pas. Daarop komt een telefoonnummer te staan dat gebeld kan worden als degene plots uitvalt en dus geen zorg kan verlenen. Ook krijgen met de pas korting bij tankstations, restaurants en fitnesscentra. Geregistreerde mantelzorgers die overbelast raken door hun zorgtaken kunnen beroep doen op respijtdagen.

Respijtzorg biedt de mogelijkheid om zorgtaken tijdelijk aan iemand anders over te dragen. Zo houden ze het verlenen van zorg beter vol. Ook op andere manier worden de mantelzorgers in het zonnetje gezet. De mantelzorgwaardering (een blijk van waardering vanuit de gemeente, red.) blijft in 2017 hetzelfde. ,,In 2015 zijn we gestart met het uitdelen van een pluim aan mantelzorgers,” zegt De Bruijn. Vorig jaar deed de gemeente daar een cadeaubon van de webshop Complimento bij.