Volledig scherm
Luchtfoto van het Sita-complex, aan de Potendreef in Roosendaal. Naast het Sita-complex is de Biomineralenfabriek in Roosendaal gepland. © Archieffoto Aeroview

Geen steun voor bouwvergunning: Bom onder plan biomineralenfabriek in Roosendaal

roosendaal biomineralenfabriekROOSENDAAL - Na de SP trekken nu ook de coalitiepartijen Roosendaalse Lijst en VVD de steun in voor een bouwvergunning voor een biomineralenfabriek in Roosendaal. Deze moet komen bij de afvalverbrandingsinstallatie van Suez/SITA, niet ver van de wijk Westrand. Omdat het volgens de partijen onvoldoende zeker is dat de fabriek geen schadelijke gevolgen heeft voor de omwonenden, vinden zij dat de vraag om een bouwvergunning moet worden afgewezen.

Belangen
Roosendaalse Lijst en VVD zijn van mening dat de gemeente niet alleen moet kijken naar de belangen van Suez/SITA, maar ook naar die van de inwoners, met name in de wijk Westrand. De twijfel is bij de partijen versterkt omdat nergens in Nederland een goed vergelijkbare situatie met zo'n fabriek te vinden is.

Gewezen wordt op alternatieve locaties in de regio. 'Die moeten te vinden zijn om de noodzakelijke centrale mestverwerking mogelijk te maken voor de agrarische sector in West-Brabant, maar waar de ligging geen impact oplevert voor de woonomgeving', schrijven de fractieleden Cor Gabriëls (Roosendaalse Lijst) en Gerard Boons (VVD) in een motie die ze willen voorleggen aan de rest van de gemeenteraad.

Daar strijdt de oppositiepartij VLP al lange tijd tegen de biomineralenfabriek. Vorige week schaarde de coalitiepartij SP zich achter dat verzet. ,,We moeten nu kiezen voor de belangen van de Roosendaalse bevolking'', zei SP-fractievoorzitter Ada Oudhof.

Wat de juridische gevolgen zijn van dit voornemen, zal moeten blijken. De bouw van zo'n fabriek past in het bestemmingsplan, daar heeft de gemeenteraad eerder mee ingestemd. Vorig jaar al wees de initiatiefnemer van de fabriek, Biomineralen BV, op de gerede kans op een schadeclaim voor de gemeente omdat contracten zijn afgesloten en afspraken en kosten zijn gemaakt op basis van een eerdere toestemming van de gemeente.

  1. Angela Schijf voetbalt met jeugd in Roosendaal
    Play

    Angela Schijf voetbalt met jeugd in Roosendaal

    Actrice en ambassadrice Angela Schijf van stichting Het Vergeten Kind opende maandagmiddag de fonkelnieuwe ontspanningstuin van jeugdzorginstelling Juzt De Driekant in Roosendaal. De Lions Club heeft met tal van acties 30.000 euro op gehaald voor de realisatie van de tuin. De stenen tuin is veranderd in een plek waar kinderen uit de instelling kunnen spelen, maar ook rustig kunnen zitten en kletsen. Schijf, die donderdag nog de Zilveren Televizier-Ster Actrice voor haar rol in Flikken Maastricht won, probeerde alles gelijk uit met de kinderen.