Volledig scherm
Column Wim van den Broek © BN DeStem

Geef de wethouder een baan

Als we de cijfers mogen geloven, zijn er in West-Brabant ongeveer evenveel vacatures al werklozen. Als arbeid een homogeen goed was, was het probleem snel de wereld uit. Dan waren er niet te veel varkenshouders en te weinig weervissers, sloten vraag en aanbod exact op elkaar aan. Helaas worden wij stervelingen vanaf de wieg een zekere richting opgeduwd en komen talenten, kennis en vaardigheden boven drijven, die soms voor geen meter aansluiten op de arbeidsmarkt. 

Een werkschuwe kennis van me vulde na zijn studententijd bij het arbeidsbureau het onmogelijke beroep van holbewoner-psychiater in. Kon ie zijn maandelijkse, vergeefse sollicitatieplicht goed mee verantwoorden. Uiteindelijk is de luie man maar journalist geworden. In Drenthe. Kan ie over hunebedden schrijven, toch nog enigszins nabij zijn droombaan.

Dichterbij huis weet de Halderbergse wethouder Thomas Melisse wel van aanpakken. Wars van het stugge vraag- en aanbodmechanisme op de lokale arbeidsmarkt, probeert hij de laatste twaalf baanlozen uit kerkdorp Stampersgat uit de bank te trekken. Die pikken een half jaartje bietencampagne mee en komen vervolgens de zomer wel door. Twaalf is nog te overzien. Maar het is een illusie om dit kleine getal tot nul terug te brengen, zelfs nu de crisis al weer even achter ons ligt.

Maar de nijvere wethouder geeft niet op. Op de nieuwjaarsborrel van de Halderbergse ondernemers daagde hij elke werkgever uit iemand uit de bestanden van het Werkplein voor langere tijd een betaalde baan aan te bieden. Als tegenprestatie komt Thomas Melisse een dagje onbezoldigd arbeid verrichten. Tikkeltje gewaagde uitspraak wellicht. 

Niet gek opkijken als u de loco-burgemeester van Halderberge binnenkort in de spoelkeuken bij Tivoli, op het suikerlaboratorium of hangend aan de vuilniswagen ziet ploeteren. Misschien kruipt hij, in navolging van zijn partijgenoot Fred Teeven, wel een dagje achter het stuur van een Arriva-bus of is Thomas de vlotte fitness-instructeur op de sportschool. Kan de VVD bij de volgende verkiezingen met zijn kleinere beeltenis op ware grootte uit de voeten. In de meest gunstige - economische - situatie moet de Halderbergse vertrouwenscommissie behalve naar een nieuwe burgemeester ook naar een waarnemend wethouder op zoek.

Volledig scherm
Wim van den Broek © Pix4Profs/Marcel Otterspeer