Volledig scherm
De afvalverbrander Suez/Sita. Op het terrein linksboven is de biomineralenfabriek gepland. © Archief BN DeStem

Gaat de gemeenteraad van Roosendaal de mestfabriek bij de Westrand proberen tegen te houden?

ROOSENDAAL - De Roosendaalse gemeenteraad geeft donderdagavond een politiek statement af over de vestiging van de omstreden biomineralenfabriek aan de Potendreef, nabij woonwijk Westrand. Het debat draait om een motie van de Roosendaalse Lijst, VVD, VLP, SP en D66 waarbij het college van B en W de opdracht krijgt om de milieuvergunning voor de mestdrogerij te weigeren.

Het raadsdebat volgt op de hoorzitting, begin deze week, waarbij verontruste burgers en organisaties van leer trokken tegen het ondernemersinitiatief. Onder bewoners in Westrand zijn grote zorgen over de gezondheidsrisico's van de fabriek die met nieuwe technieken gaat werken om van vloeibare mest droge korrels te maken.

Hoewel de onafhankelijke Commissie mer vorige week oordeelde dat de initiatiefnemers in voldoende mate hebben aangetoond dat zij kunnen voldoen aan de provinciale normen voor geuruitstoot, eist een politieke meerderheid in de gemeenteraad dat de fabriek er niet mag komen. Die eis ligt juridisch gecompliceerd. Niet de gemeenteraad, maar het college van B en W is bevoegd om het uiteindelijke besluit te nemen.

Er ligt bovendien een onherroepelijk bestemmingsplan dat een mestdrogerij toestaat aan Potendreef. Het weigeren van de milieuvergunning kan leiden tot forse schadeclaims voor de gemeente.