roosendaal - 20171109 - fitroute voor bs leerlingen in de wijk kroeven/donken
Volledig scherm
roosendaal - 20171109 - fitroute voor bs leerlingen in de wijk kroeven/donken © peter van trijen/pix4profs

Fit-formateur moet Roosendaal nog wat gezonder krijgen

ROOSENDAAL - Eigenlijk is het niet eens zo ingewikkeld. Want van een 'gewone’ sportkantine is, om maar een voorbeeld te noemen, vrij eenvoudig een gezonde kantine te maken. Vervang de kroketten door fruit van de plaatselijke groenteboer en klaar is Kees. 

Toch blijken dergelijk verbindingen moeilijker te leggen dan gedacht. Een speciale ‘fit-formateur’ moet daar voor Roosendaal verandering in brengen.

Jan Posthumus is die fit-formateur voor Roosendaal. Zijn eerste klus is het houden van drie sessies om verschillende partijen bij elkaar te brengen om zulke verbindingen tot stand te brengen. 

Na carnaval

Die bijeenkomsten moeten kort na carnaval plaatsvinden. Daarbij moeten behalve ook scholen, zorginstellingen en bedrijven aanschuiven. Posthumus: ,,Want fit-zijn gaat verder dan alleen sporten.’’

Die fit-formateur komt voort uit het Nationale Sportakkoord. Daarin staan tal van maatregelen om gezondheid en fitheid naar een hoger niveau te tillen. Gemeenten gaan zelf over de invulling daarvan.

Mogelijkheden genoeg

De mogelijkheden zijn daarbij eindeloos, denkt Posthumus. ,,Er zijn meer dan genoeg vormen van samenwerking te bedenken. Zorginstellingen hebben bijvoorbeeld zogeheten fitroutes in het leven geroepen, wandelroutes langs verschillende trainingstoestellen. Als daar bijvoorbeeld ook een speeltuin aan toegevoegd wordt, hebben ook kinderen iets aan die route.’’

Maar ook voor ondernemers op bijvoorbeeld Borchwerf kan dit werken, denkt wethouder René van Ginderen hardop: ,,Hoe kunnen zij bijvoorbeeld voor een gezondere kantine zorgen? Of kunnen zij hun werknemers stimuleren wat vaker hun fiets naar het werk te pakken?’’

Daarnaast wordt er tijdens die bijeenkomsten ook gekeken hoe sportverenigingen zich kunnen versterken, hoe zij een gebrek aan vrijwilligers op kunnen vangen.

Drie sessies

De gemeente belegt uiteindelijk drie sessies: Roosendaal Sterk is op 5 maart en gaat over ‘een sterke basis om buiten te kunnen bewegen'. Daarbij kan gedacht worden aan wandelroutes, maar ook aan bankjes langs de kant van de weg om op te rusten.

Op 17 maart is Roosendaal Gezond. Dat richt zich vooral op een gezonde levensstijl. Roosendaal Top op 26 maart focust zich op topsport, talentontwikkeling en sportevenementen. Wie mee wil doen, kan zich aanmelden via e-mail: fit@roosendaal.nl.