Volledig scherm
Vastgoedondernemer Gerard van der Horst uit Fijnaart werd in de laatste Quote op 135 miljoen euro geschat.

Fijnaartse vastgoedmagnaat Gerard van der Horst doet megadeal woningen

FIJNAART - De Fijnaartse vastgoedmagnaat Gerard van der Horst heeft 3.200 woningen gekocht in de Duitse regio's Braunschweig en Hannover.

Met de aankoop is een bedrag van 140 miljoen euro gemoeid.

Het gaat om verwaarloosde woningen die het bedrijf van Van der Horst zal renoveren. De bedoeling is dat de woningen op termijn doorverkocht worden aan de zittende huurders of aan beleggers.

Van der Horst Holding BV werd in 1994 opgericht en was in 2012 naar eigen zeggen goed voor een omzet van 60 miljoen euro. Het bedrijf heeft kantoren in Fijnaart, Düsseldorf, Berlijn en Dortmund. Er werken 110 mensen. De vastgoedportefeuille telt ongeveer 11.000 woningen.

Gerard van der Horst (45) heeft een geschat vermogen van 85 miljoen euro. In de Quote 500 van rijkste Nederlanders staat hij op plaats 294. Hij begon zijn vastgoedcarrière in de jaren negentig. Aan het Centraal Orgaan Asielzoekers verhuurde hij afgedankte gebouwen, zoals Gastelstede in Oud Gastel, Centrum Seppe in Bosschenhoofd en het klooster in Huijbergen.

Eerder dit jaar doorzocht het Openbaar Ministerie de Fijnaartse woning van de vastgoedhandelaar. Daarbij zijn computers en administratie in beslag genomen. De inval vond plaats in het kader van het justitiële onderzoek naar de vastgoedfraude bij de Bredase woningcorporatie Laurentius. Volgens NRC Handelsblad heeft Van der Horst mogelijk smeergeld van bouw- en vastgoedbedrijven doorgesluisd naar Walter Vermeulen, de ontslagen directeur van Laurentius. Hij geldt als hoofdverdachte in de fraudezaak.