Deze boerderij in Oud Gastel werd omgeturnd tot modern woonhuis. De gemeente werkt nu mee aan een procedure om dat legaal te maken.
Volledig scherm
Deze boerderij in Oud Gastel werd omgeturnd tot modern woonhuis. De gemeente werkt nu mee aan een procedure om dat legaal te maken. © Florence Imandt

Familie Voeten mag toch in deze boerderij in Oud Gastel blijven wonen

OUD GASTEL - De familie Voeten mag toch in de ouderlijke boerderij aan de Strijpdreef in Oud Gastel blijven wonen. 

Dat heeft het Halderbergse college van B en W deze week besloten.  Maar de bijgebouwen moeten weg. 

Adrie Voeten verbouwde de boerderij na het overlijden van zijn vader in 2015 tot woonhuis voor zijn gezin. Maar begin 2018 kreeg hij van de gemeente Halderberge te horen dat ze daar helemaal niet mochten wonen: volgens het bestemmingsplan mag dat alleen als de bijbehorende grond gebruikt wordt om te boeren. En boeren doet het gezin niet, het aantal hectares is te klein om van te kunnen leven. 

Wonen mag als bestemmingsplan wordt aangepast

De familie nam een adviseur in de arm met wie ze een verzoek om bestemmingsplanwijziging indiende bij de gemeente. Daar willen B en W dus aan meewerken, als Voeten de bijgebouwen sloopt. 

De gemeente zegt samen met Voeten te bekijken ‘wat kan blijven staan en wat weg moet’ om binnen de normen van de Wet ruimtelijke ordening te blijven: een woonhuis met maximaal 750 kuub inhoud, bijgebouwen met een maximale oppervlakte van 500 vierkante meter. 

Een nieuwe woning erbij, mag niet in deze zone

Een nieuwe woning bouwen op het terrein mag niet, omdat de grond niet in de zone ligt die de provincie Brabant heeft aangewezen waarbinnen dat - volgens de zogeheten ruimte-voor-ruimteregeling - wél mag. De provincie wil met deze zonering voorkomen dat er op het platteland al te veel wordt gebouwd. 

Een groep politici en bestuurders bezocht vorige week een aantal boerderijen. Ook die van de familie Voeten die de oude boerderij in Oud Gastel moderniseerde. Op de foto een van de bijgebouwen.
Volledig scherm
Een groep politici en bestuurders bezocht vorige week een aantal boerderijen. Ook die van de familie Voeten die de oude boerderij in Oud Gastel moderniseerde. Op de foto een van de bijgebouwen. © Florence Imandt

Een tegenvaller voor Adrie Voeten. ,,Wij hadden gehoopt dat we de kosten voor sloop van de bijgebouwen zouden kunnen opvangen door een nieuw huis te bouwen. Wanneer nieuwbouw niet mag, worden we op kosten gejaagd die we bij een eventuele verkoop niet terug krijgen. Ook de wijzigingsprocedures op zich kosten al veel geld. We gaan in overleg met onze adviseur hoe we reageren richting gemeente.”  

Gemeente wil leegstand op het platteland voorkomen

De gemeente Halderberge krijgt  ‘regelmatig’ verzoeken het bestemmingsplan te veranderen van boeren die met hun bedrijf willen stoppen, laat de gemeentewoordvoerster weten. ,,We staan daar positief in omdat op deze manier leegstand van vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing wordt voorkomen en dat vergroot de leefbaarheid.”

De gemeente Halderberge werkt graag mee aan het omzetten van agrarische bestemmingen in woonbestemmingen. Ze wil leegstand voorkomen en daarmee mogelijk crimineel gebruik van oude boerengebouwen.
Volledig scherm
De gemeente Halderberge werkt graag mee aan het omzetten van agrarische bestemmingen in woonbestemmingen. Ze wil leegstand voorkomen en daarmee mogelijk crimineel gebruik van oude boerengebouwen. © ANP