Volledig scherm
© Thinkstock

Extra geld om WVS'ers in Roosendaal aan het werk te houden

ROOSENDAAL - Op initiatief van het CDA komt er in Roosendaal een aparte geldpot voor kwetsbare mensen die vanuit het Werkvoorzieningschap West Noord-Brabant (WVS-groep) aan het werk zijn bij een sportclub of school. Probleem is dat deze werknemers door prima coaching 'te goed' en daarmee te duur worden waardoor verenigingen genoodzaakt zijn om weer afscheid te nemen van de WVS'ers.

Win-win
Dat zorgt voor schrijnende situaties, zegt CDA-raadslid Ad Mol. ,,Het gaat in Roosendaal om enkele tientallen mensen die vanuit WVS gedetacheerd zijn als bijvoorbeeld conciërge of klusjesman bij een voetbalclub. Het mes snijdt aan twee kanten: de WVS'er is gelukkig omdat hij ondanks zijn beperkingen toch een baan heeft en verenigingen zijn op hun beurt ook hartstikke blij omdat ze mensen binnen de poort hebben die buitengewoon nuttig werk doen. Een win-win situatie, zeker gezien het groeiende tekort aan vrijwilligers bij de clubs.''

Omgekeerde wereld
Het paradoxale is dat clubs slachtoffer worden van hun eigen succes omdat ze de WVS-krachten zodanig goed begeleiden dat die vervolgens in loonwaarde stijgen. ,,Gevolg is dat ze te zwaar gaan drukken op de exploitatie van de clubs waardoor die gedwongen zijn om te stoppen met de WVS'er. Gevolg: de kwetsbare werknemer die zijn draai had gevonden, staat weer op straat en de club zit zonder klusjesman. Dat is toch de omgekeerde wereld'', vindt het CDA-raadslid die het college van B & W daarom samen met coalitiegenoot SP per motie vroeg om een financiële 'knelpuntenvoorziening' in het leven te roepen voor dit soort specifieke gevallen. Daarmee zouden clubs of scholen geholpen kunnen worden om de WVS'ers toch in dienst te houden.

Steun
Het voorstel kreeg vorige week steun van een ruime meerderheid in de gemeenteraad, zij het dat Mol moest praten als Brugman om de politieke handen op elkaar te krijgen. Want, hoe sympathiek het plan ook bedoeld is; het is verre van duidelijk hoeveel geld er eigenlijk nodig is en hoe groot de doelgroep is. De Roosendaalse Lijst en PvdA eisten daarom dat het college uiterlijk op 1 februari helderheid geeft. Alleen de VVD en Nieuwe Democraten stemden uiteindelijk tegen. ,,Geen duidelijk plan, dus ook geen geld'', oordeelde Ton Schijvenaars van Nieuwe Democraten.