Volledig scherm
© Thinkstock

Explosie dreigde door vuur in xtc-lab Roosendaal

BREDA/ROOSENDAAL - In het xtc-lab aan de Voorstraat in Roosendaal dat op 13 maart werd opgerold heeft brand gewoed. Dat werd duidelijk tijdens de eerste zitting in het proces, dinsdag bij de rechtbank in Breda.

De politie sprak bij het oprollen meteen al over het enorme gevaar van het lab, dat pontificaal naast een speeltuintje was geplaatst. In het schuurtje stonden onder meer vijf tanks met elk 50 liter zeer explosief waterstof. ,,Dat had tot een enorme explosie kunnen leiden, dan was de schade niet te overzien”, zei politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage meteen in maart. Gelukkig werd het brandje dat er woedde meteen geblust. In het lab lagen grondstoffen voor 2,8 miljoen pillen.

Vier verdachten

Quote

Verdachte Nordin van O. zou zijn afgeperst door criminelen om het lab te onderhou­den

Er zijn vier verdachten opgepakt, die dinsdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter verschenen. Het gaat om het stel dat woonde in de woning bij het schuurtje waarin het lab stond. Ook hun zoon werd opgepakt en een vierde man. Die laatste, Nordin van O. (29), neemt de meeste schuld op zich. Hij zou zijn afgeperst door criminelen om het lab te onderhouden. Van O. vroeg Hans M. (54) om ruimte en die stelde zijn schuur beschikbaar voor het lab. Volgens een getuige stonk het er al twee jaar lang. 

Het lab werd opgerold nadat er een melding was gekomen dat verschillende mensen jerrycans aan het in- en uitladen bij een vrachtwagentje. De politie vond die dag ook een pistool en een mitrailleur. Van O. heeft gezegd dat die van hem waren.

Dna-sporen

De rechtbank heeft dinsdag geen van de verdachten vrijgelaten, ondanks verzoeken van hun advocaten Henk van Asselt en Marc Crombach. Volgens justitie zijn van alle mannen dna-sporen gevonden die zijn te linken aan het lab. Alleen van de vrouw niet. Wel moet zij op de hoogte zijn geweest van het lab, zei de officier, omdat het water in de schuur kwam via een slang die was aangesloten in de woning. 

Justitie is overigens nog op zoek naar ene Y., die ook betrokken zou zijn bij het lab.