Volledig scherm
© Thinkstock

Excuses over Roosendaals ‘dictaat’, maar er verandert niets

ROOSENDAAL - Welgemeende excuses. Daar moest de oppositie in de Roosendaalse gemeenteraad het donderdagavond mee doen. Excuses van de vier coalitiepartijen die vorige week in een brief duidelijk maakten nog niet te willen praten over een bestemming van de grote financiële meevaller van bijna 5 miljoen euro.

Hierdoor is de oppositie op voorhand monddood gemaakt. De kleinere partijen kunnen op 10 november bij de behandeling van de begroting voorstellen wat ze willen, een meerderheid zullen ze nooit halen. Op een later tijdstip wordt in alle rust over de 5 miljoen gesproken.

Namens het coalitieblok van Roosendaalse Lijst, CDA, VVD en SP stuurde Eric de Regt van de Roosendaalse Lijst daarover zaterdag een brief naar de rest van de gemeenteraad. „Wellicht was het achteraf handiger geweest om eerst te bellen, voor een mail te versturen”, trok De Regt gisteravond namens de coalitie het boetekleed aan tijdens de behandeling van de begroting voor 2017.

De excuses klonken mooi, maar ze veranderden niks aan het standpunt van de coalitie. De meevaller wordt geen onderdeel van de begroting van 2017. Althans niet meer dan dat er een reservepot is die op een later tijdstip op de vergadertafel van de gemeenteraad wordt gezet. Volgens De Regt zal dat zijn rond de jaarwisseling.

Wethouder Toine Theunis had eerder aangegeven het overschot later in alle rust met de gemeenteraad - én met inbreng van de inwoners van Roosendaal - te willen bespreken. Hij gaf aan waarom: „Die laatste meevaller van 4 miljoen euro hebben we vorige week bekend gemaakt, terwijl we nog niet volledig zeker zijn dat we dit geld krijgen. Dat is pas als volgend voorjaar officieel als de landelijke herverdeling van het bijstandsgeld wordt vastgesteld. We hadden er ook voor kunnen kiezen om u als gemeenteraad hierover pas later in te lichten.”

De oppositiepartijen reageerden net als afgelopen zaterdag als door een wesp gestoken. Nog altijd voelen ze zich buitenspel gezet en ze vragen zich af wat er overblijft van de behandeling van de begroting op donderdag 10 november, als de meerderheid nu al aangeeft geen wijzigingen in de vorm van moties en amendementen aan te nemen.