De rondleidingen op het landgoed trekken veel belangstellenden. Tijdens de wandelingen komen er veel verhalen van vroeger los.
Volledig scherm
De rondleidingen op het landgoed trekken veel belangstellenden. Tijdens de wandelingen komen er veel verhalen van vroeger los. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Even terug op landgoed Wouwse Plantage

WOUWSE PLANTAGE  - De een wil nog eens terugkomen op het landgoed Wouwse Plantage, een ander is er nog nooit geweest en is benieuwd wat er te zien is. Zo had iedereen gistermiddag een reden om mee te wandelen met gids André Dingemans in Plantage-Centrum.

26 belangstellenden gingen op stap. Onder hen Toine Devillers met zijn vrouw. Hij is geboren in één van de boerderijen op het landgoed en bracht er zijn jeugd door. ,,We fietsten vandaag in de omgeving en wilden nog eens een keer hier terugkijken'', vertelt hij. 

Tijdens de wandeling komen zijn verhalen los. Over Jantje Prinsen, de vroegere zagerij en de 'nep-deuren en ramen' in de boerderij waar hij geboren werd.

Ideale plek voor een fantasyfilm

Quote

Het is een film waar kinderen bij weg kunnen dromen

Kaylee Embregts

De 19-jarige Kaylee Embregts uit Sprundel en haar ouders hebben een heel andere reden om een kijkje te nemen. In het voorjaar brachten ze vier dagen door op het landgoed en in het kasteeltje. Kaylee regisseerde toen de fantasyfilm Lorre als stageopdracht voor het Zoomvliet College. ,,Het is een film waar kinderen bij weg kunnen dromen. Op 6 september is die trouwens voor iedereen te zien op Zuidwest TV'', zegt ze. Het gezin wil nu het landgoed eens op een andere manier bekijken.

Langs het kasteeltje, het jachthuis en het appelhuis wandelt het gezelschap ondertussen naar het 'sleutelgathuis', terwijl de gids het ene na het andere verhaal vertelt over gebouwen, bewoners en de natuur.

Versteld 

Quote

Ik denk dat je wat ouder moet zijn om dit te waarderen

Guy Van de Langenberg

De familie Van Dorst uit Essen wist, ondanks de korte afstand naar het landgoed, niet eens van het bestaan van Plantage-Centrum. Hun zoon Felix is de jongste deelnemer en vindt alles mooi. De gids vertelt ondertussen dat de cirkel van bomen waar het gezelschap staat ooit de manege was waar de kinderen van het landgoed speelden en paardreden.

Ook Essenaar Guy Van de Langenberg staat versteld. ,,Ik denk ook dat je wat ouder moet zijn om dit te waarderen.'' Een demonstratie bij de zagerij en een kijkje in het brandweermuseum sluiten de wandeling af. 

Komende woensdag om 14.00 uur is er weer een.