Volledig scherm
ENPC zoekt weilanden die noordelijker liggen dan de huidige dropzone om de overlast voor Zegge en Bosschenhoofd te verminderen. © Marcel Otterspeer / pix4profs

ENPC zoekt weiland precies tussen Zegge en Bosschenhoofd in

ZEGGE - Parachutistenclub ENPC zoekt een meer noordelijk gelegen stuk weiland waarop de leden kunnen landen.

Dat zei de club maandagavond tijdens een bijeenkomst van de Dorpsraad Zegge. De ENPC was uitgenodigd naar aanleiding van enkele incidenten waarbij springers verkeerd terecht kwamen. De laatste keer belandde een beginnend ENPC-lid op het dak van een woning en raakte daarbij ernstig gewond. 

,,We zijn nog altijd op zoek naar meer landingsplaatsen", zei Wytse Dijkstra van de ENPC. ,,Zo kunnen we de parachutisten meer noordelijk droppen, precies tussen Bosschenhoofd en Zegge in, zodat de bewoners van die dorpen minder overlast ervaren.”

Stiller

Daarnaast wordt er vanaf volgend jaar met een stillere motor gevlogen, zei hij. ,,We vliegen al met een groter vliegtuig, waarin plaats is voor 18 mensen. Binnenkort wordt daar nog een andere propellor in geplaatst. Daardoor zal het lawaai verminderen.”

De clubman zei dat snel bellen bij een incident van de ene kant prima is, maar soms rukken de hulpdiensten uit met groot materieel, wat achteraf niet echt nodig blijkt. ,,En dan ontstaat door berichtgeving in de media al snel een beeld van ‘gevaarlijke sport'. Maar dat is niet zo. Parachutespringen komt in de Nederlandse top 100 van gevaarlijkste sporten niet voor. Het is hier ontzettend goed gereguleerd.”

Maatjes

Beginnende springers weten volgens ENPC niet altijd goed waarheen ze moeten sturen en gaan vaak maatjes achterna, in de veronderstelling dat die het wel weten. Het is niet gebruikelijk dat bij eerste sprongen iemand meegaat, zo zei hij op vragen uit de zaal. 

Met de onfortuinlijke springer die eind oktober in de Onze Lieve Vrouwestraat van een dak gleed gaat het 'naar omstandigheden goed'. 

ENPC maakt zo'n 10.000 sprongen per jaar waarbij de vliegtuigen met springers opstijgen vanaf Breda International Airport. 

Volledig scherm
Parachuteclub Seppe vierde dit jaar het 70-jarig bestaan. © ENPC
  1. Kroniek van bevrijding West-Brabant nu in boekvorm
‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’
    PREMIUM

    Kroniek van bevrijding West-Bra­bant nu in boekvorm ‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’

    WEST BRABANT - Een kroniek van de bevrijding van West-Brabant, van dag tot dag. Niet eerder bracht deze krant zo'n gedetailleerde reconstructie als afgelopen najaar. Vanaf 1 oktober, de dag dat de Poolse bevrijders Baarle-Nassau binnen kwamen tot 9 november toen de laatste Duitse bezetters zich overgaven in Moerdijk. Journalist Henk van Ingen (48) dook in de archieven, trok zich terug in een vakantiehuis en schreef in 36 afleveringen hoe West-Brabant onder het juk van de Nazi's vandaan kwam. De verhalen werden 'gevreten’. Auteur Van Ingen kreeg voortdurend de vraag of er geen boekje van te maken valt.